News Flash:

Testul care iti arata daca ai o problema cu glanda tiroida. Mergi de indata la medic, daca raspunzi cu Da la mai mult de 5 intrebari

3 Februarie 2018
1838 Vizualizari | 0 Comentarii
glanda tiroida

Testul care iti arata daca ai o problema cu glanda tiroida. Mergi de indata la medic, daca raspunzi cu DA la mai mult de 5 intrebari:

Ma simt obosit(a) in majoritatea timpului, am putina energie sau rezistenta fizica scazuta.  DA     NU

Nu pot gandi clar, concentrarea si memoria mea sunt scazute.  DA     NU

Am tranzitul intestinal incetinit, sunt adeseori constipat(a)  DA     NU

Am observat o crestere in greutate, in ciuda dietei si a exercitiilor fizice  DA     NU

Am pielea si parul uscate, palide, cu aspect nesanatos, iar unghiile mele sunt fragile  DA     NU

Mi-e frig de cele mai multe ori, chiar si atunci cand ceilalti se simt confortabil  DA     NU

Am adesea ganduri negative si sufar de depresie  DA     NU

Miscarile si reflexele mele sunt incetinite  DA     NU

Am tensiunea crescuta, iar pulsul imi este scazut  DA     NU

Am un nivel crescut de colesterol  DA     NU

Am gatul uscat si sunt ragusit(a)  DA     NU

Simt, de multe ori, furnicaturi la nivelul extremitatilor  DA     NU

Mi s-a deteriorat auzul  DA     NU

Daca raspunsul dumneavoastra este DA la cinci dintre aceste intrebari, adresati-va medicului dv. Acest chestionar nu are rol de autodiagnosticare, ci doar va pregateste pentru vizita la medicul specialist.

Citeste si despre cele 5 semne care ascund probleme cu glanda tiroida

Dereglarile endocrine sunt atat de diverse, incat sunt cuprinse in zeci de volume. Incercam sa expunem cateva mai frecvente care trebuie sa va puna semne de intrebare. De fapt, ar trebui sa va conduca spre endocrinolog, ca sa obtineti un diagnostic corect. Multe din aceste simptome nu sunt insotite de durere si sunt frecvent ignorate. Dar afectiunile tiroidei, spre exemplu, afecteaza 1 femeie din 8 in Romania.

Toti hormonii se secreta corect? Atunci pielea arata normal, imunitatea e puternica, libidoul normal, ciclul menstrual regulat, iar psihicul de fier. Ajunge ca un singur hormon sa nu existe in cantitatea potrivita si apar problemele. Iar semnele sunt de multe ori ignorate sau puse pe seama altor afectiuni.

Cresterea in greutate
Nu v-ati schimbat alimentatia radical, nu faceti mai putina miscare ca de obicei. Va ingrasati insa si, uneori, va creste tensiunea. Orice ingrasare aparent fara motiv trebuie sa va trimita la endocrinolog. Aceasta recomandare apare atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.

Ciclul menstrual neregulat
Daca menstruatia nu apare la intervale regulate, mergeti la ginecolog pentru posibile cauze locale. De multe ori insa, cauza poate sa fie endocrinologica, asadar veti merge si la un specialist endocrinolog. De asemenea, daca prima menstruatie se instaleaza inainte de varsta de 10 ani sau dupa 14 ani, e necesara o vizita la specialistul endocrinolog. {i daca menstruatia dispare prea devreme, sub 40 de ani, sau prea tarziu, dupa 52 de ani, endocrinologul trebuie consultat.

Secretia sanilor in afara sarcinii si alaptarii
Se considera ca, la un an dupa incetarea lactatiei necesara bebelusului, pot sa mai apara mici secretii lactate. Sunt normale. Daca insa secretia lactata apare in afara sarcinii si a perioadei de alaptare, mergeti la medic. Va fi evaluat atat sanul, dar si o glanda situata in creier.

Scaderea in greutate
Nu va bucurati daca, in timp foarte scurt si fara nici un regim, intrati in hainele din liceu. Aceasta situatie presupune investigarea hormonilor tiroidieni in principal, dar si a hormonului produs de glandele corticosuprarenale, cortizolul. {i tot tiroida se investigheaza daca aveti tot felul de simptome psihiatrice.

Acestea apar de obicei cand afectiunea tiroidiana e avansata, deci prezentati-va de urgenta la medic. De altfel si daca ajungeti la medicul psihiatru, veti primi drept recomandare initiala dozarea hormonilor tiroidieni.

Caderea excesiva a parului
Caderea parului poate fi fiziologica in diverse cazuri, cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesiva a produselor de ingrijire, dar si dupa nastere. Dar caderea parului ca si ingrasarea acestuia poate fi cauza unor disfunctii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.

Atentie si la piele! Daca aceasta devine mai aspra, se ingroasa, este mata, lipsita de vitalitate, uscata si rece e posibila o hipotiroidie. Daca pielea devine umeda, subtire, moale, fina la atingere, calda e posibila hipertiroidia.

preluat de pe doctorulzilei si csid

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005833 (s)