News Flash:

Tariceanu il ataca din nou pe premierul Ciolos

8 Martie 2016
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca il va invita pe premierul Dacian Ciolos sa explice Senatului prezenta la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat aprobat de Parlament, in vreme ce seful Executivului a explicat ca a fost vorba de o reuniune informala.
''Prin prezenta premierului Dacian Ciolos la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat aprobat de Parlament, ma vad obligat, in calitate de presedinte al Senatului, sa constat din nou cu regret ca Presedintia Romaniei si Guvernul isi depasesc atributiile constitutionale si prin aceasta afecteaza relatiile intre puterea legislativa si puterea executiva. In situatia in care prim-ministrul il inlocuieste la Consiliul European pe Presedintele Romaniei, Legea 373 din 2013, Art. 8 si Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale a Romaniei prevad obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a Romaniei, cu cel putin 10 zile calendaristice inaintea unei sedinte a Consiliul European, spre a fi dezbatut si aprobat. Sunt obligat sa constat ca in situatia de fata Guvernul a incalcat legea pentru ca nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect'', afirma Tariceanu prin intermediul unui comunicat de presa.
''Consider ca disputele politice inerente trebuie sa se limiteze la un schimb de idei si nu trebuie in niciun caz sa stirbeasca din atributiile vreunei institutii, as a cum am constatat in acest caz. In baza atributiilor constitutionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, il voi invita pe primul-ministru sa dea Senatului o explicatie oficiala privind aceasta situatie'', a anuntat seful Senatului.
In opinia sa, in declaratia facuta joi la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis ''a admis implicit ca s-a substituit Parlamentului atunci cand i-a dat un mandat pe teme concrete si specifice primului-ministru''.
Anuntul lui Tariceanu vine in conditiile in care reuniunea de la Bruxelles a fost una informala.
''Aici nu a fost o sedinta de Consiliu European. Invitatia a fost foarte clara pentru o reuniune a sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana. Asa incat aceasta reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care sa fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declaratie", a explicat premierul Dacian Ciolos, intr-o declaratie de presa sustinuta marti dimineata, dupa participarea la reuniunea informala de la Bruxelles.
Premierul Dacian Ciolos a fost mandatat sa mearga la Bruxelles la reuniunea cu Turcia si la cea a membrilor Consiliului European pentru ca presedintele Klaus Iohannis face o vizita de stat in Israel si Palestina.
"Incepand de duminica seara voi face o vizita de stat in Israel si Palestina. Aceasta vizita de stat a fost deja stabilita de cateva luni, este evident ca nu poate fi contramandata si suntem in situatia foarte buna in care atat presedintele, cat si prim-ministrul stiu foarte bine cum sa reprezinte in cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme", a declarat presedintele, joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni. Mediafax.ro

dacian ciolos consiliul european bruxelles
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005470 (s)