News Flash:

SUA da un ultimatum Rusiei

22 Aprilie 2014
1215 Vizualizari | 0 Comentarii
Joe Biden
Rusia are la dispoziţie „zile, nu săptămâni”, să se supună acordului internaţional încheiat pentru a detensiona criza din Ucraina, a avertizat Gregory Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev, în contextul în care vicepreşedintele american Joe Biden se află la Kiev. Joe Biden este cel mai înalt oficial al SUA care se află în Ucraina, de la începutul crizei cu Rusia, el având programate astăzi întâlniri cu oficiali ai guvernului de la Kiev, scrie AP. Biden urmează să anunţe sprijin tehnic pentru reformele economice şi energetice de la Kiev. Aceste măsuri sunt menite să reducă dependenţa Ucrainei de gazul rusesc, să impulsioneze producţia economică şi să asigure accesarea fondurilor internaţionale.

De la Moscova, ministrul de Externe Serghei Lavrov a respins acuzaţiile că Rusia s-ar afla în spatele luptelor separatiste din estul Ucrainei şi a declarat că nu acceptă ultimatumuri, acuzând Ucraina că nu respectă acordul de la Geneva. „Înainte să ne lanseze ultimatumuri, cerând îndeplinirea unor lucruri în două-trei zile, sub ameninţarea sancţiunilor, am dori să atragem atenţia partenerilor americani să recunoască deschis responsabilitatea celor pe care i-au adus la putere şi pe care încearcă să îi protejeze, închizând ochii la tulburările create de acest regim şi de luptătorii pe care se bazează acest regim”, a spus Lavrov.

Reacţia a venit după ce ambasadorul SUA la Kiev, Gregory Pyatt, a declarat că SUA va lansa imediat noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă aceasta nu respectă acordul de la Geneva. „E nevoie de rezultate concrete”, a spus Pyatt, adăugând că SUA va decide în „zile, nu săptămâni”, dacă acordul de la Geneva funcţionează, iar Rusia îşi respectă angajamentele.

Acordul încheiat joia trecută la Geneva este foarte fragil. Grupările proruse înarmate din estul Ucrainei au refuzat să părăsească poziţiile, cerând demisia guvernului de la Kiev. Duminică, o nouă ciocnire a avut loc, la Slaviansk, trei oameni fiind ucişi.

“Suntem îngrijoraţi de situaţia de acolo şi cerem grupărilor paramilitare din estul şi sudul Ucrainei să depună armele şi să părăsească clădirile pe care le-au ocupat, aşa cum am solicitat în acordul semnat la Geneva săptămâna trecută”, a declarat Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Luni, Departamentul de Stat al SUA a făcut publice fotografii puse la dispoziţia OSCE de autorităţile din Ucraina, în care se poate vedea că unii militanţi proruşi înarmaţi din estul Ucrainei sunt de fapt trupe speciale de la Moscova, care au fost folosite şi în Georgia în 2008, şi în Crimeea, în 2014, iaracum au fost trimise în estul Ucrainei.

Astăzi, la Kiev, Joe Biden se va întâlni cu premierul Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, precum şi cu parlamentari şi activişti din toată ţara. Gandul.info

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0955 (s) | 33 queries | Mysql time :0.042544 (s)