News Flash:

SOCANT! Maternitatea Arad risca sa se darame la primul cutremur mai mare

1 Martie 2016
1417 Vizualizari | 0 Comentarii
materniotatea bega
Conducerea Directiei de Sanatate Publica Arad considera ca nu mai este timp de pierdut in cazul Matenitatii din Arad, a carei cladire a fost expertizata cu risc seismic de gradul 4 si este improprie desfasurarii actului medical.
Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad, Constantin Catana, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca solicita gasirea unor solutii rapide pentru a evita disfunctionalitatile in asigurarea asistentei medicale, in conditiile in care multe imobile din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad sunt retrocedate si nu mai indeplinesc conditiile de autorizare, iar in cazul Sectiei Obstretica-Ginecologie astepta solutii concrete.
Consiliul Judetean Arad, care administreaza Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, nu a depus inca la DSP proiectul privind transferarea Maternitatii intr-o cladire care fusese proiectata pentru Sectia TBC.
"In prezent, Consiliul Judetean Arad discuta cu firmele de proiectare pentru a reusi sa obtina rapid un proiect fezabil. Rugamintea noastra si doleantele noastre sunt ca acest lucru sa se faca foarte rapid, pentru ca nu mai este timp de pierdut si nu mai putem face experimente si astepta trecerea unor campanii electorale, fiindca cetatenii Aradului merita un act medical de calitate", a spus Catana.
Conducerea Consiliului Judetean Arad, care administreaza Sectia de Neonatologie ce apartine de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, a atras atentia asupra faptului ca Maternitatea trebuie mutata, deoarece risca sa se prabuseasca in orice moment, nu are autorizatie de functionare de la pompieri, iar din mai nu va mai avea nici ascensor, pentru ca actualul sistem nu va mai fi autorizat.
Potrivit presedintelui interimar al Consiliului Judetean Arad, Adrian Tolea, imobilele in care functioneaza sectiile de Obstretica-Ginecologie si Neonatologie sunt intr-o stare precara. In plus, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad a constatat, in februarie, ca nu sunt asigurate conditiile de acces si circulatia autospecialelor pentru interventie.
"In luna mai a acestui an expita autorizatia ISCIR pentru ascensor, nu se va mai primi o alta autorizatie. Doua dintre cele trei cladiri sunt revendicate, din toamna urmand sa se plateasca chirie. Una din cele doua cladiri retrocedate este expertizata cu risc seismic de gradul patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj sa umble prin mijlocul incaperii pentru ca trepideaza. Accesul pe anumite portiuni ale balcoanelor, coridoare exterioare, este interzis de specialisti, desi accesul in anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prabusire. In luna mai expira avizul de functionare emis de Directia de Sanatate Publica", declara Tolea.
Acesta a facut referire si la un incident care a avut loc in 29 ianuarie, cand o bucata mare de tencuiala a cazut intr-o zona in care trec pacienti si medici, iar in acel moment autoritatile aradene au decis ca Maternitatea trebuie mutata.
Varianta autoritatilor este transferarea Maternitatii intr-o cladire noua destinata Sectiei TBC, care nu fost inca inaugurata.
"Este o solutie necesara, din cauza conditiilor existente la Maternitate, actualul sediu fiind impropriu pentru desfasurarea activitatii medicale de obstretica si ginecologie. Avem doua variante: sau mutam Maternitatea sau o inchidem. Daca o inchidem, ar fi o premiera negativa in Romania. Iar daca o mutam, singura varianta viabila este noua cladire din cartierul Gradiste, neutilizata in acest moment, care initial a fost destinata pentru sectia TBC”, a afirmat Adrian Tolea.
Potrivit acestuia, si situatia sectiei TBC a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad - care are ca sediu o cladire retrocedata pentru care se plateste o chirie lunara de 3.000 euro - este grea, insa la Maternitate situatia este critica.
"Suntem ingrijorati de aceasta situatie. Nu vrem sa se intample o tragedie, asa cum s-a intamplat acum cativa ani la Maternitatea Giulesti sau sa ne confruntam cu o situatie similara celei de acum, de la Maternitatea Pitesti", a mai spus Adrian Tolea.
La randul sau, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, Mirandolina Prisca, a declarat ca la Maternitate au existat perioade in care au cazut parti din tavan in saloane. "Oricand se puteau intampla accidente grave care sa se lase chiar cu decesul personalului sau al pacientilor. S-a constituit o comisie din care au facut parte si reprezentanti ai Autoritatii in Constructii, care ne-au spus ca pericolul este permanent, deci in orice clipa se poate intampla orice", a spus Prisca.

constantin catana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005338 (s)