News Flash:

Slovenia introduce noi restrictii la frontiera pentru imigranti in baza acordului UE-Turcia

9 Martie 2016
1060 Vizualizari | 0 Comentarii
imigrantii
Slovenia a introdus, de miercuri, noi restrictii la frontiera pentru imigranti in incercarea de a inchide ruta balcanica tranzitata de extracomunitari pentru a ajunge din Grecia in Europa de Vest, decizie discutata in cadrul summitului UE-Turcia de luni, de la Bruxelles, informeaza BBC News online.
Doar imigrantii care doresc sa obtina azil in tara sau au nevoie sa primeasca ajutor umanitar vor putea intra in Slovenia.
Slovenia, care este un stat membru al Uniunii Europene, este un punct de tranzit pentru imigrantii care vor sa ajunga din Grecia in Germania sau in statele din nordul Europei. Dar premierul sloven, Miro Cerar, a declarat marti ca ruta balcanica urmeaza "sa se inchida" efectiv.
El a precizat ca noile restrictii impuse, care au intrat in vigoare la miezul noptii de marti spre miercuri (01.00 - ora Romaniei), fac parte din acordul stabilit marti de liderii UE si cei ai Turciei, in baza caruia statele balcanice vor trimite inapoi in Turcia toti imigrantii clandestini.
Ca reactie la decizia Sloveniei, Ministerul de Interne al Serbiei a anuntat ca va introduce masuri similare, inchizandu-si frontierele cu Macedonia si Bulgaria pentru imigrantii clandestini, care nu au vize sau pasapoarte valabile.
"Tinand cont ca noul sistem este implementat de un stat mebru al Uniunii Europene, Serbia nu-si permite sa devina un centru de colectare a refugiatilor", a declarat Ministerul de Interne sarb.
Chiar daca nu este nici membru al UE, nici al zonei Schengen, Serbia "empatizeaza cu UE in privinta tuturor masurilor dispuse si le va aplica cu reciprocitate la frontierele din sudul si estul tarii", potrivit Ministerului de Interne.
Potrivit sistemului Dublin aplicat de UE, imigrantii trebuie sa solicite azil in prima tara UE in care sosesc. Dar pentru ca, de regula, majoritatea sosesc in Grecia unde deja sunt blocati zeci de mii de imigranti, blocul european a anuntat ca intentioneaza sa adopte un sistem centralizat pentru procesarea solicitarilor depuse.
Peste 2.000 de imigranti, majoritatea din Siria, Irak si Afganistan, continua sa soseasca zilnic in Grecia din Turcia. Circa 14.000 de imigranti sunt blocati in punctul de frontiera Idomeni din Grecia, dupa ce Macedonia a impus restrictii de trecere.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005483 (s)