News Flash:

Situatie alarmanta in judetul Timis! Sute de scoli nu au aviz ISU!

11 Noiembrie 2015
1458 Vizualizari | 0 Comentarii
scoala la judet
Primul-ministru interimar Sorin Cimpeanu, fost ministru al Educatiei, trage un semnal de alarma vizavi de faptul ca din cele aproape 19.000 de scoli din tara, doar aproximativ 7.000 au avize de protectie impotriva incendiilor. In Timis, situatia este similara cu cea din restul tarii.
Coform reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat (ISUB), din cele 641 de unitati de invatamant preuniversitar din Timis, detin autoritzatie PSI doar 50. In ceea ce priveste unitatile de invatamant universitar, din 10, cate sunt in Timis, doar doua detin autorizatie. Daca e sa ne luam dupa numarul cladirilor, cel putin la nivelul invatamantului preuniversitar, cele 641 de scoli sunt adapostite in aproximativ 888 de cladiri pe cuprinsul Timisului.
Conform reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, din cele aproximativ 888 de cladiri, 621 (n.r. 70 la suta) nu au autorizatie. Dar… din cele 70 de procente de cladiri fara autorizatie, 558 (n.r. 90 la suta) nici nu ar avea nevoie, spun cei de la Inspectoratul Scolar, informatie confirmata si de ISU Banat. De ce? Pentru ca sunt construite inainte de 1990, iar legea care cere ca aceste cladiri sa fie autorizate la incendii nu se aplica la… cladirile care au fost construite inainte de 1990. O masura oarecum stranie, sesizata si de primul ministru, care a declarat ca se va face o analiza completa la risc de incendii, dupa ce se va analiza coerenta cadrului lesgislativ. Practic, majoritatea scolilor nu au aceasta autorizatie de securitate la incendiu, dar conform legii, multe nici nu au nevoie… fiind cladiri construite inainte de 1990, deci practic nu sunt in ilegalitate. Oare securitatea la incendiu o da vechimea cladirii, e ca vinul, cu cat e mai veche cu atat e mai ferita de incendii?
In conformitate cu prevederile Legii 307 privind apararea impotriva incendiilor precum si HG 1739 din 2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si autorizarii privind securitatea la incendiu, spatiile amenajate in cladiri avand destinatia pentru invatamant, supraveghere, ingrijire sau cazare a copiilor prescolari, elevi, studenti, batrani, persoane cu dizabilitati sau lipsite de adapost, indiferent de aria construita se supun avizarii, autorizarii. Toate constructiile nou realizate intra in prevederile legale, dar cladirile realizate inainte de anul 1990, la care nu au fost realizate modificari constructive sau schimbari de destinatie nu se supun regimului de avizare, autorizare, din ce transmit reprezentantii ISUB. Pentru ca pompierii sa dea avizul, verifica autorizatia de constructie, isi dau girul pentru ca respectivul constructor sa inalte cladirea, apoi, la finalizarea constructiei, pompierii revin in cladire pentru a vedea daca se respecta nromele de securitate la incendiu, scrie tion.ro.
“70 la suta din unitatile de invatamant nu au avize, Dar, in acelasi timp, o parte foarte mare nu au nevoie de avize in situatia in care corpurile de cladire sunt construite inainte de 1990 si nu au existat modificari la strucutra. E posibil ca din 70 la suta, 90 la suta sa nu aiba nevoie”, spune inspectorul scolar general de Timis, Aura Danielescu.

sorin cimpeanu cuprinsul timisului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1371 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005917 (s)