News Flash:

Sigur nu stiai asta: Iata de cate ori trebuie sa schimbi pijamaua

13 Ianuarie 2016
3675 Vizualizari | 0 Comentarii
pijama
Un nou sondaj realizat in Marea Britanie a aratat ca numerosi britanici poarta opijama timp de 2 saptamani sau mai mult, inainte de a o schimba cu alta curata. Un expert in igiena a atras insa atentia asupra pericolelor pe care le implica faptul de a schimba prea rar imbracamintea de noapte.

Sondajul a fost realizat de Ergoflex, o companie care produce saltele, si au aratat ca multi barbati isi schimba pijamaua dupa la 2 saptamani, iar femeile, chiar mai rar – la 17 zile, in medie. Sondajul a fost realizat cu participarea a 2.410 de cupluri britanice, cu varste intre 18 si 30 de ani. 

Rezultatele sondajului au scandalizat-o pe prof. Sally Bloomfield, specialist in igiena, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a avertizat ca purtarea timp de 2 saptamani a aceleiasi lenjerii de noapte poate duce la infectii ale pielii, cistite, chiar infectii cu temutul supermicrob MRSA (un stafilococ rezistent la multe antibiotice si care produce infectii  foarte greu de tratat), noteaza descopera.ro.

Ea a explicat ca pijamalele sunt in contact intim cu pielea, iar aceasta se descuameaza, eliminand celule moarte pline de microorganisme. Aceste microorganisme fac parte din microbiomul obisnuit al corpului uman, dar fiecare regiune a corpului are microbiomul sau specific, iar daca unele dintre microorganisme ajung in alta zona decat cea in care traiesc in mod obisnuit, pot  provoca imbolnaviri. 

De exemplu, foarte multe persoane au pe piele stafilococi care, daca ajung in mici leziuni ale pielii, pot sa produca infectii. La fel, cu totii avem bacteria E coli in intestin, majoritatea tulpinilor acesteia fiind inofensive. Dar, daca ajung in tractul urinar, pot sa determine infectii urinare, avand drept consecinta cistita.

Unele persoane sunt chiar purtatoare ale MRSA, ce poate provoca infectii rebele la tratament. Riscul aparitiei tuturor acestor probleme creste atunci cand bacteriile se acumuleaza pe materialul textil care vine in contact cu pielea noapte de noapte. De asemenea, bacteriile pot fi transferate de la o persoana la alta, cand acestea dorm in acelasi pat. 

Dar si spalarea pijamalelor purtate mult si „incarcate” cu bacterii, impreuna cu alte rufe – precum asternuturi – poate duce la transferul bacteriilor pe acestea din urma, putand fi contaminate astfel si alte persoane din casa. Aceste aspect este important mai ales in cazul in care in casa traiesc mai multe persoane, precum cativa studenti care impart un apartament, sau familii cu doi adulti si mai multi copii. Pentru toate aceste motive, prof. Bloomfield recomanda ca pijamalele nu fie lasate sa ajunga incarcate cu bacterii; ea recomanda sa fie spalate cel putin o data pe saptamana. 

 


sondaj pijama curata igiena ergoflex companie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005345 (s)