News Flash:

Secretul produselor pentru care se bat trei lanturi de supermarketuri. Sunt considerate "AURUL VERDE" si sunt cultivate de o familie din Reghin

14 Iunie 2018
1124 Vizualizari | 0 Comentarii
aur

Aur verde !Familia din Reghin care a dat lovitura in afaceri cu rosii romanesti – Secretul produselor pentru care se bat trei lanturi de supermarketuri:

O afacere de familie pornita la Reghin, judetul Mures, a reusit sa sparga barierele conform carora produsele romanesti ajung greu sau deloc in marile supermarketuri. La serele de la Reghin se produc aproximativ 1.200 de tone de rosii anual.

Un intreprinzator din Reghin, judetul Mures, a reusit sa sparga barierele conform carora produsele romanesti ajung fie greu fie deloc in marile lanturi de supermarketuri. Rosiile si salata produse aici se vand in trei lanturi de magazine mari inca din 2012, sunt cautate si foarte apreciate.

Fara pesticide si cu ”combatere biologica”
Ideea serelor de la Reghin a pornit in anul 2010, din dorinta de a imbina afacerea noua cu una mai veche a familiei Cotoi, care detine o cunoscuta fabrica de mobila. ”Noi avem fabrica de canapele si avem deseuri de lemn si de rumegus cu care pe timp de vara nu avem ce face, iarna le folosim la incalzire, la uscatoare, dar vara este un excedent si intr-o sera o cheltuiala importanta o reprezinta incalzirea si atunci am spus sa le imbinam. Am rezolvat problema cu deseurile si avem si o noua afacere”, spune Calin Cotoi, managerul serelor de la Reghin.
Investitia a fost de 2,5 milioane de euro, exclusiv din fonduri proprii, serele avand o suprafata totala de 2,5 hectare plus inca o jumatate de hectar in constructie. Prima productie au recoltat-o in 2012. ”Sunt hibrizi care au crestere nederminata si ciclul de productie este un an de zile, se intinde pe tot anul. Plantam in ianuarie si recoltam pana in decembrie, avem pauza doua saptamani cat facem curatenia, dezinfectia si dupa aceea plantam din nou. Este un mod de cultura mai curat, nu folosim pesticide, nici insecticid, absolut nimic, tratamente aproape 0, fata de o cultura normala in solarii unde se folosesc pesticide multe si nu e chiar ok”, detaliaza Calin Cotoi.

Combatere biologica pentru insecte
Pentru insecte, se foloseste combaterea biologica, respectiv alte insecte care le mananca pe cele daunatoare. ”Pentru insecte daunatoare folosim combatere biologica, avem alte insecte care paraziteaza sau mananca insectele daunatoare, de asta nu trebuie sa facem tratamente pentru ele. Pentru polenizare avem bondari si avand insectele acestea benefice in sera nici nu putem sa facem tratamente pentru ca le-am omori si pe ele. Tratamentele care se fac sunt tratamente biologice care sa nu le afecteze.

Pentru ingrasaminte, pentru fertilizare, folosim retete facute de specialisti in care noi le dam la plante cantitatile de fertilizant in concentratii optime, nu depasim, tot timpul facem analize la apa si la radacina la apa de irigare si facem in asa fel incat sa ajunga optimul la planta si atunci planta e rezistenta si la boli si nu se acumuleaza in fructe reziduri toxice, spre deosebire de cultura care se face in general in bazinele legumicole unde nu se fac analize nici la sol nici la apa, se fertilizeaza dupa ureche, ca sa zic asa”, adauga specialistul.
Cum au ajuns in supermarketuri
Rosiile cultivate in sera de al Reghin sunt de mai multe feluri, clasice, cherry, cherry alungite si cocktail. Tulpinile au intre 10 si 12 metri inaltime, iar productie se recolteaza de la inceputul lui aprilie si pana in decembrie.

”Investitia initiala este foarte mare, de aceea nu sunt foarte multe sere la modul asta facute in Romania. Un solar de folie, cum se practica, e foarte ieftin, foarte usor de facut, dar calitatea productiei si cantitatea este alta”, spune Calin Cotoi.

Pe langa rosii, firma are si o sera mica in care se cultiva salata, vanduta de asemenea in marile magazine. ”La salata se fac analize pe concentratia de nitriti/nitrati din frunza, noi am facut analiza si am iesit de opt ori sub limita maxima”, adauga managerul.

Rosiile si salata de la Reghin se vand in trei lanturi de supermarketuri din tara, rosiile inca din 2012, productia de salata a inceput ceva mai tarziu. ”In 2012 am intrat destul de usor la supermarketuri, dar acum cred ca e mai greu. Este disponibilitate din partea supermarketurilor dar trebie sa ai cantitate cat de cat si calitate. Vindem in supermarketuri mare parte, si mai sunt si en gros-uri mai mici care mai vin ocazional.

Se vand bine pentru ca e o calitate in plus fata de rosia romaneasca produsa in solarii, climatul fiind controlat si fertilizarea, toate fiind pe calculator reusim sa le tinem intr-o atmosfera optima si atunci si calitatea productiei este mai buna. In plus, rezista la raft mai mult timp, fata de rosiile de import sunt mai gustoase, si ajung mult mai repede pe masa consumatorului, fiind produse local, ajung si mult mai proaspete decat cele de import”, spune Calin Cotoi.
20 la suta profit
In serele de la Reghin lucreaza 40 de angajati, firma are anual o cifra de facaeri de aproximativ 3.750.000 de lei noi si un profit de aproximativ 20 la suta, in cea mai mare parte reinvestit. Managerul rezuma zambind secretul reusitei ”365 de zile pe an la munca si 24 de ore pe zi”


rosii romanesti rosiile tulpinile reghin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006733 (s)