News Flash:

Sarbii din Timisoara sarbatoresc Craciunul pe rit vechi

7 Ianuarie 2018
916 Vizualizari | 0 Comentarii
rit vechi

Sarbii din vestul tarii sunt in sarbatoare. Sambata, 6 ianuarie, in Ajunul Craciunului pe rit vechi, la Catedrala Ortodoxa Sarba din Piata Unirii s-a aprins trunchiul de stejar, chiar in curtea bisericii.
Aprinderea stejarului (Badnjak) a avut loc la Catedrala Ortodoxa Sarba din Piata Unirii, sambata, in jurul orei 17, in Ajunul Craciunului pe rit vechi si semnifica arderea pacatelor si inaltarea spre Lumina. Cu cat flacarile se inalta mai mult, cu atat se crede ca este mai indurator Dumnezeu cu fapturile Sale, scrie tion.ro.

Dupa ce au aprins trunchiul de stejar, credinciosii sarbi au asistat la slujba vecerniei, iar la plecare au primit legaturi din crengute de stejar cu paie, pe care le duc acasa, ramurelele semnificand puterea si taria cu care va fi intampinat Noul An, iar paiele simbolizand locul unde s-a nascut Iisus.

Mai multe biserici ortodoxe sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stilul vechi, la cateva zile diferenta. Este cazul bisericilor rusesti, sarbesti, ucrainene, a Patriarhiei Ierusalimului si al monahilor de la Muntele Athos. Toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Domnului cu 13 zile mai tarziu fata de stilul nou.


piata unirii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005450 (s)