News Flash:

Reactia Guvernului dupa ce Romania a fost exclusa de la Eurovision

22 Aprilie 2016
1133 Vizualizari | 0 Comentarii
eurovision
Televiziunea Romana (TVR) a fost retrasa dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor acumulate inca din 2007, a anuntat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinte fiind eliminarea din competitia muzicala Eurovision.

Suciu: Guvernul nu a gasit solutia tehnica si legala prin care sa se poata achita datoriile TVR
Guvernul nu a gasit solutia tehnica si legala prin care sa se poata achita datoriile TVR fara sa incalce principiul concurentei, a declarat vineri Dan Suciu, afirmand ca ar fi "inechitabil" sa fie acuzat Executivul actual ca nu a platit o datorie care "de ani de zile zace prin diverse sertare".
"Societatea Nationala de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problema de concurenta neloiala si ar fi fost sesizate toate forurile care tin cont de concurenta pe plan european. Din pacate nu am gasit solutia tehnica si legala, mai ales, dincolo de cea financiara, deci n-am gasit in primul rand solutia tehnica legala prin care o eventuala plata sa poata fi facuta. Ne pare rau sa constatam acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia in aceste zile. E o problema de ani de zile, trebuia rezolvata de ani de zile, sunt datorii de ani de zile si e cumva inechitabil sa fie acuzat acest Guvern de faptul ca nu a platit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
Televiziunea Romana (TVR) a fost retrasa dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) din cauza datoriilor acumulate inca din 2007, in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni.
TVR nu va mai putea participa in editia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision si va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numara Eurovision News si Sports News Exchanges, precum si drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiza legala, tehnica si de cercetare, precum si servicii de lobby.
Decizia a fost luata dupa ce a expirat termenul limita dat guvernului Romaniei pentru a face aranjamentele necesare in vederea efectuarii platii datoriilor.
Directorul General EBU Ingrid Deltenre a declarat: ”Este regretabil ca am fost nevoiti sa apelam la aceasta masura. Am fost dezamagiti ca toate demersurile de a rezolva aceasta chestiune nu au primit niciun raspuns din partea guvernului Romaniei. In ultimele saptamani, EBU a luat cunostinta de sugestia Ministerului de Finante ca TVR va intra in procedurile de insolventa care vor rezulta la o restructurare profunda a televiziunii. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de tari. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun in pericol chiar stabilitatea EBU.”
EBU considera ca statul roman este obligat legal sa contribuie la plata datoriilor TVR care au fost acumulate incepand cu luna ianuarie 2007.
Inca din 2010 EBU a anuntat ca au existat mai multe negocieri pentru reesalonarea platii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio intelegere fiscala. EBU a adresat o cerere scrisa Guvernului Romaniei in patru ocazii in 2016, dar demnitarii romani nu au dat niciun raspuns.
Intr-o scrisoare oficiala adresata Ministrului de Finante Anca Dragu, transmisa de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elvetieni, suma ce ar fi trebuit virata de statul roman printr-un act de finalizare a platii pana la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit sa primeasca, de asemenea, o garantie bancara irevocabila si neconditionata pentru suma restanta din datorie, 6 milioane de franci elvetieni. Acest rest de plata ar fi trebuit sa fie platit pana la sfarsitul anului, conform unui act de previziune financiara.
Data limita pentru plata datoriei a fost extinsa pana la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuata.
Uniunea Europeana de Radio si Televiziune a demarat o campanie in ultimii ani pentru un model sustenabil de finantare pentru TVR. Reprezentatii EBU s-au intalnit oficial cu inati oficiali ai Statului Roman, inclusiv cu Ministrul de Finante si Ministrul Culturii. In cadrul intalnirilor, EBU a promovat insistent conceptul de "servicii media cu adevarat independente" pentru Romania, in vederea asigurarii pluralismului in media pentru o informare corecta a cetatenilor si o coeziune informationala in tara.

televiziunea romana broadcasting union ebu guvernul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1495 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006747 (s)