News Flash:

Proprietati uimitoare, descoperite recent - Ce efecte au pentru sanatatea noastra

11 Noiembrie 2017
1343 Vizualizari | 0 Comentarii
cuisoare

Cuisoarele, mirodenii cunoscute de toata lumea, sunt defapt bobocii florilor roz ai arborelui de cuisoare, Eugenia caryophyllus. Acesti boboci sunt culesi manual atunci cand au culoarea roz si aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru iar apoi sunt usucati pana capata culoarea maro. Cuisoarele au un gust picant si dulce in acelasi timp, foarte aromat, ducand cu gandul la climatul tropical in care cresc.

Beneficiile cuisoarelor pentru sanatate

In medicina cuisoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic si analgezic.
Sunt bogate in antioxidanti si sunt o excelenta sursa de mangan, de acizi grasi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu si fibre.

Cuisoarele contin o cantitate importanta dintr-un compus activ numit eugenol, care a facut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicitatii produse de poluantii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamatiilor articulatiilor.
Cele mai importante beneficii ale cuisoarelor pentru sanatatea organismului.

Cuisoarele reduc inflamatiile

Eugenolul, principalul component al cuisoarelor, este un ulei volatil cu proprietati antiinflamatoare. In studiile efectuate pe animale s-a demonstrat ca adaugarea extractului de cuisoare in dieta aduce beneficii semnificative, reducand simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cuisoarele contin, de asemenea, flavonoizi precum camferol si ramnetin, care contribuie si ei la proprietatile antiinflamatoare si antioxidante.

Uleiul de cuisoare poate fi folosit in masaj pentru durerile musculare, sau in cataplasme sau bai calde pentru artrita sau reumatism.

Folositi cuisoare pentru a ameliora durerile dentare

Eugenolul extras din cuisoare este folosit in stomatologie deoarece eugenolul si alte componente ale cuisoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au usor efect anestezic, dar reprezinta si un agent antibacterian.
Puteti ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu putina vata pe care puneti ulei de cuisoare. Un beneficiu suplimentar este acela ca uleiul de cuisoare va trata infectiile dentare. Daca nu aveti la indemana ulei de cuisoare, puteti mesteca cateva cuisoare intregi.

Cuisoarele reduc greata si starile de voma

Cuisoarele si uleiul de cuisoare pot reduce greata. Ele reprezinta un bun remediu pentru starile greata de dimineata din timpul sarcinii. Luati 10 cuisoare si amestecati-le cu pasta de tamarin sau cu zahar din trestie de zahar si amestecati cu apa. Beti din aceasta solutie de doua ori pe zi.

Uleiul de cuisoare trateaza afectiunile pielii

Uleiul de cuisoare poate fi intepator si poate ustura. De aceea, cel mai bine este sa il aplicati pe vanatai si zgarieturi in amestec cu ulei de masline.
Uleiul de cuisoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscata. Este eficient si pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosita.

Cuisoarele, aliat in tratarea racelilor si infectiilor respiratorii

Raceala si tusea pot fi tratate cu ajutorul cuisoarelor, dar ele pot preveni si gripa. Cuisoarele sunt un foarte bun expectorant, amelioreaza durerile in gat si lupta impotriva virusilor si bacteriilor. Pentru toate acestea puteti prepara o bautura calda cu ajutorul a 10 picaturi de ulei de cuisoare pe care le adaugati intr-o cana cu apa calda, la care puteti adauga si miere. Consumati aceasta bautura de doua, trei ori pe zi. Daca nu aveti ulei, puteti prepara un decoct din cuisoare.

O alta afectiune care poate fi combatuta cu ajutorul cuisoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie sa trageti pe fiecare nara, cu ajutorul unui pai de marime adecvata, pulbere din cuisoare.

Cuisoarele improspateaza respiratia

Respiratia urat mirositoare poate fi ameliorata cu ajutorul cuisoarelor. Aceste lucru era cunoscut inca de acum 2000 de ani. Pentru aceasta puteti include cuisoarele ca si condimente in mancaruri, le puteti folosi la prepararea unor bauturi, in ceaiuri, sau pur si simplu le puteti mesteca atunci cand simtiti nevoia. Extractul de cuisoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau in apele de gura.

Consumul de cuisoare imbunatateste digestia

Cuisoarele ajuta la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorand astfel starile de voma, diareea, balonarile, sau durerile de stomac. Atentie, insa, uleiul de cuisoare este puternic si poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca in aceste cazuri sa le consumati sub forma de decoct. Decoctul este si un ajutor de nadejde si in combaterea flatulentei si a indigestiei.
Tot la nivelul tractului gastro-inetstinal cuisoarele au si un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali).

Cuisoarele au puteri afrodisiace

Cuisoarele sunt si un afrodiziac prin efectul sau de relaxare si de indepartare a oboselii. Ele pot ajuta barbatii, prevenind ejacularea prematura.

Cuisoarele combat stresul

Aroma cuisoarelor calmeaza si elibereaza organismul de stres. Amestecati cuisoarele cu busuioc, menta si cardamom si preparati un ceai cu acest amestec. Este cel mai bun remediu pentru indepartarea stresului. Pentru indepartarea stresului se poate folosi si uleiul de cuisoare in aromoterapie.

Ajutor in lupta cu diabetul

Sunt studii care au demonstrat ca eugenolul din cuisoare poate reduce concentratia de glucide din sange la diabetici.

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indica cuisoarele ca fiind un potential remediu impotriva cancerului pulmonar.
Un studiu din 2006, realizat pe soareci expusi la substante carcinogene, a demonstrat ca cuisoarele pot reduce aparitia cancerului pulmonar. Insa nu se stie inca daca cuisoarele pot avea acelasi efect si asupra oamenilor. Totusi, rezultatele sunt promitatoare, iar studiile de laborator arata ca in cuisoare sunt compusi cu activitate anticanceroasa.

Selectia si depozitarea cuisoarelor

Cuisoarele se pot gasi in comert pe tot parcursul anului. Cuisoarele de calitate sunt acelea care atunci cand sunt strivite intre degete elibereaza o aroma dulce, aroma data de uleiurile volatile. Este de preferat sa cumparati cuisoare intregi in locul pulberii de cuisoare, deoarece aceasta se degradeaza usor si isi pot pierde din proprietati.

Cuisoarele intregi pot fi depozitate in locuri racoroase, la intuneric, in recipiente bine inchise, pastrandu-se astfel timp de mai multe luni. Ele pot fi macinate cu ajutorul unei rasnite, atunci cand aveti nevoie de pulbere. Pulberea de cuisoare macinate trebuie depozitata in frigider, in recipiente inchise etans si trebuie folosita cat mai repede posibil, deoarece isi pierde atat savoarea, cat si proprietatile.

O modalitate de a selecta cuisoarele de buna calitate este sa le puneti intr-un vas cu apa. Cele de buna calitate vor pluti in pozitie verticala. Cele care sunt vechi se vor lasa la fund sau vor pluti in pozitie orizontala.

Preparati uleiul de cuisoare acasa

Uleiul de cuisoare este usor de preparat acasa. Adaugati la 1/8 de cana de cuisoare intregi la o jumatate de cana de ulei vegetal. Lasati sa stea peste noapte, sau cel mult 24 de ore. Strecurati si puteti folosi uleiul.

Prepararea ceaiului de cuisoare

Pentru prepararea unei cani cu ceai de cuisoare luati o jumatate de lingurita de cuisoare, adaugati o cana de apa si fierbeti la foc mic timp de aproximativ 10 minute, intr-un vas acoperit, pentru a nu se pierde uleiurile volatile.Preparat astfel, ceaiul de cuisoare va avea o savoare si o aroma incantatoare.

Utilizari culinare ale cuisoarelor

Deoarece cuisoarele au un gust foarte intens, in special atunci cand sunt macinate, trebuie sa fiti precauti in privinta cantitatii adaugate in diverse preparate, pentru a nu acoperi celelalte arome. Pentru a pastra aroma si gustul intacte, este bine sa rasniti cuisoarele chiar inainte de a gati si sa adaugati pulberea in ultima etapa a retetei. Acest lucru este recomandat, deoarece prin gatire se evapora uleiurile esentiale.

Precautii in utilizarea cuisoarelor

Consumarea unor preparate pregatite cu o cantitate mare de cuisoare poate cauza iritatii gastro-intestinale, sau afectarea sistemului nervos central. Retetele preparate cu acest condiment trebuie evitate de persoanele care sufera de ulcere stomacale, colita ulcerativa sau diverticulita.

Consumul de cuisoare trebuie evitat in timpul sarcinii. Cuisoarele pot fi consumate atunci cand sunt adaugate sub forma de condiment in diferite preparate, nu trebuie consumat in doze medicinale de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu sunt date suficiente referitoare la siguranta folosirii in doze mari.

Uleiul de cuisoare este foarte puternic si trebuie folosit cu precautie deoarece poate irita pielea. Uleiul trebuie evitat in sarcina, chiar si pentru uz extern. Nu folositi uleiul esential de cuisoare pentru baie, deoarece poate irita membranele mucoaselor.
Nu este indicata administrarea interna a uleiului de cuisoare la copii, deoarece poate provoca reactii adverse se vere precum convulsii, afectarea ficatului, dezechilibru de lichide.

Tulburari de coagulare: Eugenolul continut de cuisoare incetineste coagularea sangelui. De aceea, cuisoarele trebuie consumate cu precautie de catre persoanele cu deficiente de coagulare.
In chirurgie: Deoarece cuisoarele pot incetini coagularea sangelui, el nu mai trebuie consumate cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala.


cuisoarele mirodenii cuisoarele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006234 (s)