News Flash:

Proiect PSD pentru puteri sporite acordate comisiilor de ancheta: Refuzul persoanelor de a se prezenta, pedepsit cu inchisoarea

22 Ianuarie 2018
454 Vizualizari | 0 Comentarii
judecator

Refuzul persoanelor citate la Comisia de ancheta de a se prezenta la audieri constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau amenda penala de 10.000 lei, iar 3 ani nu pot ocupa functii publice, potrivit unui proiect initiat de deputatul PSD Oana Florea.
Proiectul de lege prevede, astfel, ca „Refuzul persoanelor citate la comisia de ancheta de a se prezenta la audieri, de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, este considerat impiedicare a aflarii adevarului, constituie infractiune, se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amenda penala in valoare de 10.000 lei si cu pedeapsa complementara de interzicere de a ocupa o functie publica timp de 3 ani”.

Orice persoana poate cadea sub incidenta acestor prevederi legale, fiind obligata sa se prezinte sau sa ofere informatii.
Astfel, potrivit propunerii legislative, Comisia de ancheta poate cita orice persoana care ar putea avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, iar persoanele citate au obligatia sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

In cazuri exceptionale, doar cu acordul comisiei de ancheta, persoana citata poate sa raspunda in scris, furnizand informatiile solicitate, sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta, se mai arata in proiect.

Totodata, proiectul prevede ca ancheta parlamentara „nu se substituie anchetei judiciare, avand un obiect si o finalitate diferite, ele putand coexista in ideea unei cooperari si colaborari loiale intre institutiile statului, chiar daca acelasi segment al realitatii este cercetat si documentat”.

Potrivit propunerii legislative, Comisia de ancheta poate avea acces la orice categorie de informatii, inclusiv informatii clasificate, in conditiile legii.

Oana Florea, care este si presedintele Comisiei de ancheta pentru alegerile parlamentare din 2009, a precizat, luni, in conferinta de presa in care a prezentat acest proiect, ca si-a asumat personal aceasta initiativa legislativa si o va prezenta marti si colegilor sai membri ai Comisiei, pentru a le cere un punct de vedere sau sustinerea prin semnatura, dupa care va depune propunerea legislativa in circuitul legislativ.

Ea a mentionat ca proiectul preia in proportie de 80% sintagme si principii din cele 4 decizii ale CCR date referitor la activitatea acestei Comisii de ancheta a alegerilor din 2009.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019903 (s)