News Flash:

PROIECT: Copiii intre 2 si 18 ani vor fi consultati preventiv o data pe an

27 Mai 2014
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
Copiii vor fi supusi unor consultatii preventive pentru identificarea tulburarilor de crestere si dezvoltare si a riscurilor specifice pe grupe de varsta si sex, consultatii ce vor avea loc la doua, trei si sase luni pana la 2 ani, iar apoi anual, pana la 18 ani, potrivit unui proiect MS si CNAS.
Persoanele cu varste de pana la 18 ani vor fi supuse acestor consultatii preventive periodice privind cresterea si dezvoltarea, starea de nutritie si practicile nutritionale, depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex etc., potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pus in dezbatere publica pe site-ul CNAS.
Consultatiile vor fi realizate la externarea din maternitate si la o luna - la domiciliul copilului. Apoi, consultatiile vor fi realizate la doua, patru, sase, noua, 12,15,18 si 24 de luni, iar ulterior, pana la 18 ani, vor fi facute anual.
Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutritionale (anamneza nutritionala adresata parintilor) si consiliere pentru o alimentatie sanatoasa si comportament alimentar sanatos al intregii familii, profilaxia rahitismului numai in perioadele reci ale anului, evaluarea dentitiei si igiena orala, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare si consiliere pentru activitatea fizica, evaluare si consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emotionala, identificarea eventualelor deficiente ale dezvoltarii psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizeaza arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate in tulburarea de spectru autist. Pentru un scor care indica un risc mediu si sever se recomanda trimiterea catre medicul de psihiatrie pediatrica.
Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani si 11 ani, cuprinde si screening-ul obezitatii prin utilizarea indicelui de masa corporala - (IMC) si evaluarea dezvoltarii pubertare.
Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani si 17 ani cuprinde, pe langa examinarile privind dezvoltarea acestora, consiliere si screening pentru depistarea eventualelor infectii cu transmitere sexuala (ITS), dupa inceperea vietii sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor si parintilor privind beneficiile vaccinarii optionale anti-HPV, consiliere privind stilul de viata sanatos: activitate fizica, nutritie, fumat, alcool, droguri, violenta, cat si consiliere pentru planificare familiala, pentru adolescentii care si-au inceput viata sexuala.
Tot consultatii periodice active sunt si cele privind monitorizarea evolutiei sarcinii si lauziei, conform prevederilor legale in vigoare.
Astfel, la luarea in evidenta in primul trimestru, se deconteaza o consultatie. Apoi se deconteaza consultatii lunare, pana in luna a 7-a. Intre luna a saptea si a noua, gravidele vor beneficia de doua consultatii pe luna.
Dupa externarea din maternitate, lehuza va fi consultata la domiciliu, apoi, la patru saptamani de la nastere, va beneficia de o noua consultatie.
In cadrul supravegherii gravidei, se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minim 12 luni, testare pentru HIV, sifilis, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere inainte si dupa aceste testari.
In conformitate cu programul de monitorizare, investigatiile paraclinice si tratamentele specifice sarcinii pot fi recomandate de catre medicul de familie, numai pentru intervalul de timp de la momentul in care gravida este luata in evidenta de catre aceasta si pana la 4 saptamani de la nastere.
Potrivit aceluiasi proiect, consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic vor fi realizate la cabinetul medicului de familie pentru toate persoanele fara semne de boala cu varsta intre 18 si 39 ani, o data la trei ani. In cadrul acestor consultatii, medicul de familie evalueaza expunerea la factorii de risc finalizata prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex In schimb, in anul in care se realizeaza evaluarea riscului individual, un asigurat are dreptul la doua consultatii.
Pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se acorda anual, dar se pot deconta maxim doua consultatii pe asigurat, anual.
Dupa 40 de ani, persoanele asimptomatice pentru care medicul de familie evalueaza expunerea la factorii de risc finalizata prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex au asigurate maxim doua consultatii pe an.
In caz de boala cu potential endemo-epidemic suspicionata si confirmata, se deconteaza o singura consultatie per persoana. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1356 (s) | 33 queries | Mysql time :0.040744 (s)