News Flash:

Programul "Rabla Clasic", suplimentat cu 4.000 de vouchere

18 Iulie 2016
1065 Vizualizari | 0 Comentarii
rabla1
Programul "Rabla Clasic" a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, iar ritmul de achizitionare continua sa fie extrem de rapid, respectiv 15 vouchere pe minut, a anuntat, luni, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, intr-o conferinta de presa.
"Programul "Rabla" functioneaza foarte bine si este o premiera ca toate cele 13.000 de tichete alocate anterior au fost epuizate. Incepand de azi, am decis suplimentarea programului "Rabla Clasic" cu 4.000 de tichete si, din cate am inteles, ritmul de alocare este de 15 tichete pe minut. Vom vedea daca va urma, dupa aceasta etapa, o noua suplimentare, in functie si de celelalte linii de finantare deschise pentru "Rabla Plus" si pentru infrastructura destinata masinilor electrice", a mentionat Pasca Palmer.
La inceputul lunii iulie, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a anuntat ca toate cele 13.000 de tichete electronice din "Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national'' (Rabla Clasic — 2016), destinate persoanelor fizice, au fost deja rezervate de populatie si ca se ia in calcul posibilitatea majorarii numarului de vouchere alocat acestei categorii.
Potrivit AFM, in aplicatia informatica PSIPAN (Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National — n. r.) au fost inregistrate peste 13.000 de rezervari, din care mai mult de 9.000 au indeplinit toate cerintele privind inscrierea la producatori, respectiv validarea informatiilor, si au fost finalizate procedurile de casare si radiere.
AFM a lansat "Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national'' (cunoscut sub titulatura de Programul "Rabla'') pentru persoanele fizice in data de 14 iunie 2016.
Anul acesta, Programul "Rabla" este structurat pe doua componente: "Rabla Clasic" — prin care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi si "Rabla Plus" — program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.
Obligatia casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul "Rabla Clasic".
Pentru acest an, bugetul alocat celor doua programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei "Rabla Plus", atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.
Conform Ministerului Mediului, in cazul "Rabla Clasic" ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare, in cazul in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
In ceea ce priveste extensia "Rabla Plus", romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice. Programul 'Rabla Plus' a demarat in prima saptamana a lunii iulie.
Cele doua axe ale programului pot fi accesate de populatie separat sau combinat. In situatia in care un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei, cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor estimeaza ca, in acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulatie aproximativ 20.000 de autovehicule poluante. Totodata, pentru achizitia de masini electrice sau electric-hibride, bugetul este gandit astfel incat sa poata fi ajustat in functie de cerere, mentioneaza institutia.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006570 (s)