News Flash:

Prognoza agrometeo: Aproape toate zonele de cultura raman sub efectele fenomenului de seceta pedologica

10 August 2014
992 Vizualizari | 0 Comentarii
Zonele de cultura din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crisana si Oltenia raman, in urmatoarea saptamana, sub efectul fenomenului de seceta pedologica si doar in cultura neirigata de porumb aprovizionarea cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim in aproape toate zonele agricole, arata prognoza agrometeorologica valabila pana pe 15 august.
Conform specialistilor Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, in conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole vor evolua, in general, normal pe majoritatea suprafetelor agricole si mai intens pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod obisnuit si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor putea determina ofilirea, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar la culturile prasitoare, indeosebi pe terenurile unde se mentine fenomenul de seceta pedologica.
In ceea ce priveste cultura de grau de toamna semanata tardiv se vor continua fazele de maturitate deplina (70-100%) si recoltarea, iar la floarea-soarelui se va inregistra inflorirea (80-100%), maturitatea in ceara (40-100%) si maturitatea deplina (10-60%), pe aproape intreg teritoriul agricol.
Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de inflorire (80-100%), matasire (50-100%) si maturitate in lapte (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile semanate in epoca optima, unde se va continua maturitatea in ceara (10-60%).
La sfecla de zahar vor predomina alungirea/ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, in toate bazinele de cultura, in timp ce cultura de cartof va inregistra cresterea tuberculilor, precum si uscarea/vestejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibila declansarea recoltarii.
In cazul speciilor pomicole se vor semnala cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor. Totodata, in toate podgoriile, la vita-de-vie predominante vor fi fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masa, coacerea acestora.
Lucrarile de recoltare si intretinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale) se vor desfasura in conditii bune, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
Per ansamblu, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura. De asemenea, in Dobrogea, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, estul si local nordul Moldovei, nordul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei si sudul Olteniei se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica si extrema.
Potrivit prognozei meteorologice, pana in 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19 si 30 de grade Celsius, mai ridicata cu 1-7 grade Celsius, in raport cu normalul perioadei, in aproape toata tara.
Maxima aerului se va situa intre 26 si 36 de grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, in timp ce minima se va incadra intre 10 si 24 de grade Celsius.
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata cu precadere in zonele nord-vestice si centrale, unde se vor semnala ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Precipitatiile vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 33 queries | Mysql time :0.045062 (s)