News Flash:

Primele indicii ca ficatul tau este bolnav

4 Iunie 2016
3349 Vizualizari | 0 Comentarii
ficat1
Ficatul este un organ puternic si rezistent al corpului, iar în unele cazuri semnalele de alarma se pot observa abia în stadii avansate ale bolii. De aceea, este important sa stiti care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cat mai timpuriu.

Fara activitatea ficatului nu am putea sa digeram mancarea, sa absorbim nutrientii sau sa eliminam substantele toxice din organism. Cu toate ca acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente îl pot afecta atat de grav, încat pot cauza serioase probleme de sanatate. In momentul în care ficatul nu mai functioneaza în parametrii nor-mali, organismul nu mai poate face fata obezitatii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburarilor digestive.

Cu toate ca bolile ficatului nu dau simptome clare care sa ne trimita imediat la medic, exista anumite manifestari organice care ne semna-leaza ca ficatul sufera. Unul dintre primele simptome constatate de medici în tulburarile hepatice este starea permanenta de oboseala. Bolnavii resimt oboseala si slabiciunea chiar si dupa o noapte de somn sau dupa o saptamana de odihna.

Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decoloreaza si capata nuante galbui, deoarece afectarea hepatica determina acumularea în exces de bilirubina (pigment biliar prezent în sange). Pe fata pot aparea pete decolorate, iar albul unghiilor devine usor galbui.

Suprasolicitarea ficatului provoaca tulburari digestive

Afectiunile ficatului se pot manifesta si prin aparitia unor probleme de ordin digestiv. In aceasta situatie, ar fi bine sa evitati alimentele „grele” precum cele bogate în grasimi, zahar, aditivi si faina alba, dar si alcoolul sau tutunul.

In plus, daca ficatul nu functioneaza cum trebuie, se pot observa schimbari în ceea ce priveste tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade îndelungate, constipatie, balonare asociata cu diaree si gaze sau modificari ale culorii urinei si scaunului.

Starea de sanatate a ficatului poate fi verificata si dupa aspectul limbii, sustin unii specialisti. Astfel, bolnavul are senzatia de gust acru în gura si greata, simte frecvent un gust preponderent amar si are gura uscata, sau nu mai simte gustul alimentelor.

In alte cazuri, predomina o senzatie de gust sarat indiferent de ali-mentul care este consumat si apare senzatia de greata imediat dupa masa. Totodata, pacientul poate avea limba permanent uscata si o senzatie de caldura în zona limbii.
Cum putem preveni bolile de ficat

Medicii recomanda evitarea consumului excesiv de alcool, întrucat ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar aceasta functie este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa pentru o persoana sanatoasa este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afectiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecati medicamentele cu alcoolul.

Alimentatia joaca un rol esential în prevenirea afectiunilor hepatice, asa ca trebuie evitate mancarurile semi-preparate, sau alte alimente bogate în proteine si carbohidrati.

De asemenea, respectati regulile de igiena, spalati-va des pe maini, mai ales înainte de masa si evitati expunerea la poluantii comuni cum ar fi fumul de tigara sau vaporii de vopsea. 

ficatul tulburarilor digestive
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005362 (s)