News Flash:

Primaria Timisoara someaza pe toti cetatenii sa isi curete terenurile de Ambrozie

7 Iunie 2022
555 Vizualizari | 0 Comentarii
Ambrozie

In scopul instituirii unor masuri de prevenire, combatere timpurie si distrugere a buruienii ambrozia, in  cadrul obligatiilor legale ce ii revin, Primaria Timisoara deruleaza, in perioada urmatoare, o campanie de crestere a gradului de constientizare a pericolului raspandirii ambroziei si a efectelor negative asupra sanatatii oamenilor. Revenim cu apelul catre intreaga comunitate, pentru implicarea tuturor proprietarilor sau detinatorilor de terenuri in scopul eradicarii ambroziei, pentru un aspect cat mai placut orasului si, mai ales, pentru a elimina punerea in pericol a sanatatii oamenilor.

Buruiana de carantina, pentru combaterea careia aproape toate guvernele din tarile europene au luat masuri care sa limiteze impactul economic si social, dar si care sa duca la eradicarea acestei specii. Conform prevederilor legale din ”Legea ambroziei“ (L.62/2018.) si art.3, alin.(3) din H.G. 707/2018 (pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia), Pe baza centralizatorului prevazut la alin. (2), autoritatile administratiei publice locale transmit o somatie catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel tarziu pana la data de 5 iunie a fiecarui an.

Primaria Municipiului Timisoara a trasmis pana in data de 05.06.2022, un numar de 326 de somatii conform prevederilor legale mai sus mentionate.

AMBROZIA – IARBA PARLOAGELOR: Planta anuala care se inmulteste prin seminte, din Fam. Asteracea (cu peste 30 de specii anuale sau perene cunoscute). Prima semnalare in Europa a fost in anul 1863, in Germania. In Romania, Ambrozia a fost descoperita inca din anul 1908 in orasul Orsova, cu o raspandire accelerata in special in ultimii 20 de ani. Caracterul nociv asupra populatiei este cauzat de afectiunile alergenice pe care le provoaca polenul emis de aceasta specie in perioada de inflorit, din luna iunie pana in luna octombrie. In perioadele secetoase cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de doua ori mai mare de polen. Polenul purtat de vant poate parcurge distante de pana la 200 de km.

Ȋn Romania, ambrozia se gaseste atat in intravilanul, cat si in extravilanul localitatilor, in culturi agricole de cereale paioase, floarea-soarelui, porumb, precum si in pasuni, terenuri virane din localitati, terenuri neingrijite, santiere etc. In oras se intalneste mai ales pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor si parcuri. Cu un potential enorm de raspandire, planta produce peste 3000 de seminte anual. Ambrozia este o adevarata amenintare pentru agricultura, mediu si sanatate publica.

Care sunt sanctiunile pentru proprietarii/detinatorii/administratorii/beneficiarii de terenuri care nu aplica masurile necesare de combatere?

Persoanele fizice si juridice au obligatia de a efectua lucrari de combatere a ambroziei, in caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sanctiuni cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei persoanele fizice, iar cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei persoanele juridice.

Ne adresam tuturor proprietarilor/ detinatorilor/ administratorilor/ beneficiarilor de terenuri cu solicitarea de a ne sprijini cu masurile necesare de combatere a ambroziei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004756 (s)