News Flash:

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, arestat la domiciliu

15 Mai 2015
1174 Vizualizari | 0 Comentarii
adomnitei
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, liberalul Cristian Adomnitei, cercetat pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, a fost plasat in arest la domiciliu, a decis, joi seara, Curtea de Apel Iasi, care a dispus aceeasi masura si pentru celelalte trei persoane acuzate in acest dosar.
Curtea de Apel Iasi a decis ca liberalul Cristian Adomnitei, angajatele CJ Iasi, Teodora Jinga si Carmen Irimescu, precum si Letitia Popa, administrator al Laser CO SRL, sa fie plasati in arest la domiciliu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decizia instantei este definitiva.
Vinerea trecuta, Tribunalul Iasi a decis ca seful Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, retinut pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, sa fie cercetat sub control judiciar.
Aceeasi masura a fost luata si in cazul angajatelor CJ Iasi Teodora Jinga, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, si Carmen Irimescu, seful Serviciului Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila, dar si pentru Letitia Popa, administrator al Laser CO SRL, firma cu care Consiliul Judetean a incheiat un contract pentru tiparirea de materiale de promovare a judetului.
Cristian Adomnitei a fost retinut, in 7 mai, de procurorii DNA, dupa aproximativ cinci ore de audieri, el fiind acuzat de favorizarea faptuitorului si fals intelectual, dupa ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Irimescu, angajate ale CJ, sa acopere nereguli privind un contract pentru tiparirea de materiale de promovare a judetului.
Cristina Teodora Jinga, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul CJ, a fost retinuta pentru abuz in serviciu, fals intelectual in forma continuata si instigare la fals intelectual in forma continuata, iar Carmen Ingrid Irimescu, sef Serviciu Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila tot din CJ, a fost retinuta pentru abuz in serviciu, fals intelectual in forma continuata si complicitate la fals intelectual.
Totodata, a fost retinuta Elena Letitia Popa, administrator al unei societati comerciale, pentru instigare la abuz in serviciu, complicitate la fals intelectual, in forma continuata, si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.
Potrivit DNA, in luna august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din CJ Iasi a fost redactat caietul de sarcini pentru achizitia prin procedura ”cerere de oferta” de servicii de tiparire de materiale pentru promovarea judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de societatea comerciala administrata de Letitia Elena Popa si semnat la 27 septembrie 2013.
Durata maxima de executie a contractului de servicii era de trei luni de la data semnarii, in caz de executare cu intarziere, prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pentru fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat.
”Pentru ca acest contract sa fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Letitia Elena Popa a intocmit si utilizat documente false, (CV-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta - Consiliul Judetean Iasi. In acest mod, Letitia Elena Popa i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, contractul firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de Letitia Elena Popa”, se arata in rechizitoriul procurorilor.
In 19 decembrie 2013, intre Consiliul Judetean lasi si societatea administrata de Letitia Popa a fost incheiat procesul-verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea, catre autoritatea contractanta, a unui numar mai mic de produse, fata de cel prevazut in contract (respectiv 11 din cele 16 produse), nefiind predate si primite albume de prezentare a judetului, brosuri, DVD-uri cu filmul de prezentare a judetului Iasi, machete cu proiectul conceperii si designului acestora, prevazute in contract.
Produsele nepredate aveau valoarea totala, conform contractului, de 213.005,71 lei.
DNA mai arata ca, in luna decembrie 2014, pentru ca Letitia Popa sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor, Cristina Teodora Jinga, in calitate de director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, cunoscand faptul ca nu fusesera livrate reperele respective i-a determinat pe membrii comisiei de receptie din care facea parte si Carmen Ingrid Irimescu sa semneze un proces-verbal de receptie antedatat 7 ianuarie 2014, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, ca fusesera livrate, in 19 decembrie 2013, si reperele lipsa, respectiv o mie de albume de prezentare a judetului Iasi, o mie de brosuri, o mie de DVD-uri, filmul de prezentare a judetului Iasi (o bucata), machetele cu proiectul conceperii si designului albumelor de prezentare a judetului Iasi.
De asemenea, Jinga a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in cuantum de 213.005,71 lei pentru judetul Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor in cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ teritoriale, si obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firma respectiva.
In 8 martie 2015, Carmen Ingrid Irimescu le-a ajutat pe Teodora Jinga si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces-verbal, antedatat 11 februarie 2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a celor 948 de albume de prezentare a judetului Iasi, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.
Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judetean Iasi decat scriptic, Cristina Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu au facut demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi facuta plata catre firma Letitiei Elena Popa, potrivit DNA.
In perioada martie-aprilie 2015, Cristian Mihai Adomnitei, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi si de ordonator principal de credite, cu intentie directa, le-a ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala.
Astfel, Adomnitei a facut demersuri menite sa amane finalizarea misiunii de audit, sa creeze aparenta ca toate materialele prevazute in contract fusesera predate in termenul stabilit, inclusiv ca 948 albume fusesera restituite firmei pentru a fi modificate, dar si sa creeze timpul necesar pentru ca societatea Letitiei Elena Popa sa realizeze si sa predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodata Consiliului Judetean.
Astfel, in cursul lunii martie 2015, Cristian Adomnitei a semnat un proces-verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta, in mod mincinos, ca la data respectiva cele 948 albume de prezentare a judetului Iasi au fost restituite de catre Consiliul Judetean Iasi societatii comerciale respective, in vederea actualizarii gratuite a acestora.
In referatul cu propunerea de arestare intocmit de procurorii anticoruptie se arata ca, pe 20 martie 2015, Serviciul de Audit din cadrul CJ i-a prezentat sefului institutiei, Cristian Adomnitei, "formularul de constatare si raportare a iregularitatilor" vizand contractul dintre CJ Iasi si firma Laser CO SRL, document pe care Adomnitei a refuzat sa-l semneze. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006609 (s)