News Flash:

Presedintele Agentiei Nationale de Transplant: Organele prelevate, transportate cu avioane Tarom atunci cand se poate. Este ”intolerabil si inadmisibil”

24 Decembrie 2015
1076 Vizualizari | 0 Comentarii
prelevare
Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, spune ca operatiile de transplant decurg bine, dar ca organele prelevate nu sunt transportate adecvat, ci cu avioane Tarom, atunci cand se poate, el apreciind ca este ”intolerabil si inadmisibil” si cerand reluarea activitatii Aviasan.
Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, a declarat, marti, ca a fost reluata activitatea de trasplant cardiac la Targu Mures, fiind facute deja cinci transplanturi. De asemenea, in cele doua centre de transplant din Romania - Institutul Fundeni si Spitalul ”Sfnta Maria”, in acest an au fost facute peste 120 de transplanturi hepatice.
El a spus ca o problema foarte importanta este legata, insa, de transportul organelor prelevate.
”Spun cu retinere ca transportam cu Tarom organele, atunci cand se poate. Intr-o zi, Tarom a facut un gest eroic, iar pasagerii au fost de acord, pentru ca un avion care venea de la Baia Mare sa opreasca la Targu Mures sa lase inima si sa mearga mai departe la Bucuresti. Cred ca este intolerabil. Este un nivel foarte scazut al acestei activitati de transport aerian urgent", a precizat profesorul doctor Radu Deac, precizand ca donatorul si transplantul reprezinta urgente medicale.
In acest context, el a cerut reluarea activitatii Aviasan, fosta unitate aeriana medicala.
"Reiterez aici dorinta de a restabili Aviasan, care in regimul trecut a fost desfiintata, dar este acuta nevoie de o asemenea unitate. Aceste organe se transporta inca cu Tarom, atunci cand programul de zbor coincide cu programul de prelevare de organe. Este inacceptabil ca transplantul sa se faca in functie de ora curselor Tarom. Daca recurgem la Tarom si, in acest an am apelat de doua ori la aviatia militara, prin bunavointa ministrului Apararii, nu cred ca este admisibil. Este nevoie de avion bimotor in fiecare provincie, pentru ca celelalte structuri nu exista. Trebuie sa existe Aviasan, care sa poata transporta orice pacient in stare grava, si nu doar organele prelevate", a mai spus Deac. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006824 (s)