News Flash:

Premiile Gopo 2015: 81 de filme romanesti, considerate eligibile pentru nominalizari

19 Februarie 2015
1291 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 80 de filme romanesti lansate in cinematografe si in festivaluri in 2014 intra in cursa pentru nominalizari la cea de-a noua editie a galei premiilor Gopo - trofeele care recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone -, care va avea loc pe 30 martie, in Bucuresti.
Astfel, 21 de lungmetraje, 14 documentare, 13 scurtmetraje documentare si 33 de scurtmetraje de fictiune sunt inscrise la editia din acest an. De asemenea, alte peste 40 de productii proiectate pe marile ecrane din Romania in 2014 concureaza pentru o nominalizare in categoria "cel mai bun film european".
Printre titlurile inscrise la categoria "cel mai bun lungmetraj" se regasesc cele mai titrate filme de fictiune ale anului, "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, si "Q.E.D.", de Andrei Grusznizky, dar si "Selfie", de Cristina Iacob, productia romaneasca aflata in fruntea clasamentului in ceea ce priveste succesul in box-office. Lor li se adauga trei lungmetraje documentare - "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, "Bucuresti, unde esti?", de Vlad Petri, si "Pasaport de Germania", de Razvan Georgescu.
Pe langa cele trei filme lansate in circuitul cinematografic, in lista celor 14 documentare eligibile figureaza si alte titluri cu rezonanta in spatiul festivalier international: "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau, "In numele primarului", de Anca Hirte, si "Padurea", de Sinisa Dragin.
Cea mai tanara categorie a premiilor Gopo - "scurtmetrajul documentar" - include 13 propuneri pentru nominalizare, dintre care cinci sunt productii ale Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale": "Alice", de Isabela Tent, "Brudina", de Dragos Hanciu, "Iulian", de Alex Mironescu, "Octav", de Adrian Inizian, si "Romanesti", de Artur Boruzs.
Lista filmelor care vor concura pentru o nominalizare in categoria "cel mai bun scurtmetraj ale anului" cuprinde titluri de fictiune, dar si productii de animatie prezentate in premiera in circuitul festivalier competitiv national si international al anului trecut. Printre cele 33 de productii inscrise se regasesc premiatele "Arta", de Adrian Sitaru, "Cai putere", de Daniel Sandu, "Kowalski", de Andrei Cretulescu, "Sa mori de dragoste ranita", de Iulia Rugina, si "Trece si prin perete", de Radu Jude, dar si multe alte scurtmetraje cu selectii festivaliere importante.
Criticii de film din juriul premiilor Gopo vor alege lungmetrajele nominalizate la categoria "cel mai bun film european" dintr-o lista care cuprinde titluri precum "Borgman/ Borgman", de Alex van Warmerdam, "Doua zile, o noapte/ Deux jours, une nuit", de Jean-Pierre & Luc Dardenne, "Ida", de Pawel Pawlikowski, "Marea frumusete/ La grande bellezza", de Paolo Sorrentino, "Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2", de Lars von Trier, "Patimile Mariei/ Stations of the Cross", de Dietrich Brüggemann, si "Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown", de Felix van Groeningen.
Nominalizarile pentru toate cele 20 de categorii vor fi anuntate la inceputul lunii martie, iar juriul din acest an este compus din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producatorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocaltei si criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihailescu, Iulia Blaga, Florin Barbu si Ada Maria Ichim.
Detalii pe Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005089 (s)