News Flash:

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sarbatorit la Manastirea Hodos-Bodrog din Arad

15 August 2014
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Hodos Bodrog
Mii de credinciosi ortodocsi au sarbatorit joi si vineri Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Hodos-Bodrog, care este de fapt si sarbatoarea de hram a acestui lacas de cult situat pe malul stang al Muresului, la aproximativ 15 kilometri in aval de municipiul Arad.
La aceasta mare sarbatoare a Manastirii Hodos-Bodrog au venit pelerini din judetele din partea de vest a tarii, dar si din Ungaria, inca de joi dimineata, unii cu autoturismele, altii cu autobuzele sau cu trenul, o parte chiar pe jos, acestia din urma purtand prapori si icoane si intonand cantari inchinate Maicii Domnului.
Documente aflate in arhiva acestui lacas de cult, cu o vechime de aproape un mileniu, atesta faptul ca la aceasta manastire se faceau pelerinaje inca din anul 1771.
Sarbatoarea a inceput joi dupa-amiaza cu slujba de sfintire a apei, dupa care au urmat slujbele de Vecernie si de Utrenie, oficiate de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu arhiepiscopul Aradului, Timotei Seviciu.
Apoi, credinciosii au pornit in procesiune, avandu-l in frunte pe arhiepiscop, pentru a rememora 'Drumul Crucii', cu opriri si citiri din Sfintele Evanghelii si rugaciuni.
Potrivit traditiei, procesiunea este facuta dupa modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, unde credinciosii impreuna cu patriarhul Ierusalimului fac pelerinaje pe drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea in spate, urcand Dealul Golgotei si facand 14 opriri.
Obiceiul de a face pelerinajul intitulat 'Drumul Crucii' a devenit traditie la Manastirea Hodos-Bodrog dupa anul 1925, an in care s-au inaltat, de altfel, cele 14 cruci amplasate in livada manastirii. Din anul 2000, procesiunea se face acum pe drumul dinspre satul Bodrogul Nou catre manastire, drum unde s-au amplasat 14 cruci, in dreptul fiecareia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugaciuni si cantari adecvate fiecarui popas, precum si cuvinte de invatatura.
La intoarcerea in curtea manastirii, dupa parcurgerea 'Drumului Crucii', intreaga procesiune a facut inconjurul bisericii de trei ori, intonand cantarea 'Sfinte Dumnezeule', dupa care a urmat savarsirea Sfintei Taine a Maslului, oficiata de sapte preoti, cu un cuvant de invatatura despre 'Cinstirea Maicii Domnului', urmat de prohodul Maicii Domnului.
Potrivit traditiei, numerosi pelerini au ramas sa petreaca noaptea de joi spre vineri in priveghere, sub cerul liber, in curtea manastirii, in asteptarea slujbei Sfintei Liturghii din ziua marii sarbatori, in tot cursul noptii preotii au spovedit si savarsit rugaciuni particulare.
Sarbatoarea a continuat vineri, Sfanta Liturghie Arhiereasca fiind oficiata in paraclisul de vara al manastirii de un sobor de preoti si diaconi, avandu-l in frunte pe arhiepiscopul Timotei Seviciu.
Prima atestare documentara cunoscuta a manastirii Hodos-Bodrog dateaza din anul 1177, ea fiind mentionata intr-o diploma data de regele Bela al III-lea ca avand proprietate. Insa, potrivit unor istorici locali, vechimea manastirii este cu mult mai mare, acestia sustinand ca in manastirea Hodosului au locuit, pe vremea ducelui Ahtum, la inceputul secolului al XI-lea, 'calugari greci de rit rasaritean'.
Intr-un alt document datand din 1216, manastirea Hodos-Bodrog, sub numele de ‘manastirea Ciala' este mentionata in randul altor manastiri de rit rasaritean apartinand sistemului monastic teodosian cu centrul la Ierusalim, numele de 'Ciala' fiindu-i dat pentru a putea fi identificata mai usor din punct de vedere teritorial, ea aflandu-se la marginea padurii Ciala. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006166 (s)