Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca, in aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de intentie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta, anuntate anterior de MEDIAFAX, vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare.
Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.
Executivul a respins aceasta solicitare, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie.
In privinta companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, FMI si CE au cerut restructurarea "masiva si radicala" a acestora, Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector.
Comentarii (0)