News Flash:

Politia Romana cere instantei mandat european de arestare si urmarirea internationala a Elenei Udrea

6 Iunie 2018
446 Vizualizari | 0 Comentarii
elena udrea 1304

Politia Romana a transmis, marti seara, Tribunalului Bucuresti o cerere de urmarire internationala, precum si emiterea unui mandat european de arestare pe numele Elenei Udrea, aflata in prezent in Costa Rica si condamnata definitiv de instanta suprema la sase ani de inchisoare in dosarul Gala Bute.
Reprezentantii Politiei Romane au solicitat, marti seara, magistratilor Tribunalului Bucuresti, emiterea unui mandat european de arestare si o cerere de urmarire internationala pe numele fostului ministru Elena Udrea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Politiei.

Instanta urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de miercuri.

Demersul Politiei vine dupa ce, marti, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la sase ani de inchisoare, in dosarul Gala Bute.
Potrivit procedurii, dupa ce instanta emite mandatul european de arestare, reprezentantii Politiei Romane informeaza autoritatile din Costa Rica in legatura cu situatia Elenei Udrea. Autoritatile din acel stat o retin sau o aresteaza provizoriu pe Udrea, timp in care Ministerul Justitiei din Romania efectueaza demersurile necesare astfel incat fostul ministru al Turismului sa fie extradat in tara. Dupa acest pas, autoritatile din Costa Rica urmeaza sa aprobe, pe baza documentelor emise de Ministerul Justitiei roman, extradarea Elenei Udrea, dupa care o escorta din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, aflata in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane se va deplasa in acel stat pentru a o aduce in tara.

Magistratii instantei supreme au condamnat-o, marti, pe Elena Udrea, la 6 ani de inchisoare, in dosarul "Gala Bute". Decizia este definitiva. Judecatorii au decis sa mentina pedeapsa primita de Elena Udrea in prima instanta. In acelasi dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mita, Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Ministrul Justitiei: Extradarea e posibila chiar daca nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Ministrul Justitiei a anuntat, miercuri, ca extradarea Elenei Udrea se poate face chiar daca Romania nu are tratat bilateral cu Costa Rica, fiind necesar ca fostul ministru sa fie dat in urmarire internationala. Duarat extradarii tine de legislatia din Costa Rica, a mai precizat Tudorel Toader.

„Extradarea este posibila chiar daca nu avem tratat bilateral de extradare cu Republica Costa Rica, acesta este primul mesaj. Extradarea e posibila chiar in lipsa unui tratat bilateral in domeniul extradarii. In primul rand, e necesar ca persoana condamnata ce urmeaza sa fie extradata in urmarire internationala. In al doilea rand, darea in urmarire internationala se dispune de catre Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, la solicitarea instantei emitente a mandatului de arestare. Instanta emitenta a mandatului de arestare urmeaza sa se pronunte cu privire la indeplinirea conditiilor pentru a solicita Ministerului Justitiei sa fie data in urmarire internationala. In acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica in domeniul extradarii, insa cooperarea in aceasta materie poate sa aiba loc pe doua proceduri distincte. Prima data, in temeiul curtoaziei internationale cu asigurarea reciprocitatii. Vreau sa subliniez ca in prezent nu am avut un astfel de caz de extradare din Republica din Costa Rica si in al doilea rand ca in acest moment se afla in derulare un alt caz de extradare din Costa Rica. Altul decat cel la care facem referire. A doua procedura - se poate realiza in baza conventiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. (...) Aici trebuie de verificat: domeniul de reglementare a respectivei conventii la care Romania si Costa Rica sa fie parte, domeniile de reglementare sa se circumscrie tipologiei naturii infractiunii comise de catre cel care urmeaza sa fie extradat in baza respectivelor conventii. Intervalul de timp in care se poate finaliza procedura de extradare tine de legislatia Republicii Costa Rica”, a spus ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in cadrul unei declaratii de presa.

Toader a mai spus ca, pana in acest moment, Ministerul Justitiei nu a primit nicio informare in privinta extradarii Elenei Udrea.

„Stim ca de la politie s-a facut solicitarea de catre instanta care s-a pronuntat si emitenta a mandatului de arestare, trebuie instanta trebuie sa verifice conditiile, sa adreseze Ministerului Justitiei, care sa verifice si sa formuleze cererea de extradare. Pana la acest moment, la Ministerul Justitiei nu a sosit, Ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extradare a persoanei la care ne referim”, a declarat Tudorel Toader.

 


politia romana elenei udrea elena udrea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012446 (s)