News Flash:

PNL cere retrimiterea Codului Silvic la comisii si eliminarea articolului 20, altfel va vota contra

18 Mai 2015
1116 Vizualizari | 0 Comentarii
defrisare
Liberalii vor solicita retrimiterea la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor a cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, pe Codul Silvic, pentru eliminarea articolului 20, in caz contrar urmand a vota impotriva legii, in varianta care va ajunge in plen.
”Vom solicita retrimiterea la comisii a cerererii de reexaminare pe Codul Silvic si admiterea discutarii in parte a articolul 20 si eliminarea acestuia. PNL considera ca trebuie eliminat articolul 20 pentru ca aprobarea unei legi care cuprinde un articol care permite taierea padurilor fara document tehnic, fara amenajament silvic, va avea ca efect un atentat la siguranta cetatenilor si a comunitatilor”, a anuntat fostul ministru Lucia Varga, luni, dupa sedinta conducerii PNL.
Deputatul liberal a precizat ca ”in Romania exista peste 200.00 de hectare de paduri in zone de stricta protectie, in jurul lacurilor de acumulare, a barajele, pe pante mai mari de 30% si ca, prin amenajamentul silvic, este interzisa taierea copacilor, acestia avand rol de protectie in caz de viituri”.
”PNL ar putea vota Codul Silvic initiat de PSD numai daca articol 20 va fi rediscutat si eliminat in comisii, altfel, va vota impotriva”, a aratat Lucia Varga, despre discutia de miercuri care va avea loc in Camera Deputatilor, cand proiectul de lege ar urma sa fie introdus pe ordinea de zi a plenului.
Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins, martea trecuta, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind inregistrate 35 de voturi "impotriva" cererii si 21 "pentru"'.
Reprezentantii ONG privind protejarea mediului au criticat, marti, dupa ce comisiile juridica, agricultura si mediu au respins cererea de reexaminare a presedintelui la Codului Silvic, faptul ca nu au putut sa-si exprime punctele de vedere, sugerand ca vor fi prezenti in strada pentru proteste.
Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape si Paduri, declara, dupa votul din comisii, ca articolul 20 din Codul silvic care permite exploatarea padurilor pana la 10 hectare fara amenajament trebuie eliminat deoarece se favorizeaza taierile ilegale de paduri, adaugand ca PNL ar vota Codul silvic daca este acceptat acest amendament de eliminare a acestei prevederi.
Proiectul Codului Silvic initiat de 25 de parlamentarilor PSD prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.
Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizitionat.
Mediafax.ro 

codul silvic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006430 (s)