News Flash:

Planurile-cadru pentru gimnaziu: Mult accent pe stiinte, pastrarea a 5 ore de Romana la clasa a V-a

16 Februarie 2016
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
bac in banca
Studierea a cel putin doua limbi straine, mai mult accent pe stiinte, pastrarea celor cinci ore de Romana de la clasa a V-a, ora saptamanala de consiliere la scoala si studierea Educatiei sexuale sunt printre propunerile rezultate in urma dezbaterii nationale privind planurile-cadru pentru gimnaziu
Majoritatea profesorilor si expertilor care au participat la dezbaterea nationala organizata in ultimele saptamani de catre Ministerul Educatiei, prin intermediul Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE), prefera a doua varianta a planurilor-cadru puse in dezbatere publica.
Este vorba de varianta care pune accent pe stiintele naturii si tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartusnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finala, organizata marti de Ministerul Educatiei.
"A doua varianta de plan-cadru evidentiaza optiunea pentru intarirea studiului stiintelor naturii si tehnologiei in gimnaziu si promoveaza debutul timpuriu al unor discipline din domeniul stiintelor (fizica si chimie)", a prezentat Fartusnic varianta de plan-cadru preferata de cei mai multi dintre profesori.
In privinta celorlalte variante, participantii la dezbatere considera ca prima dintre ele valorifica trunchiul comun actual, deci asigura continuitatea planurilor-cadru actuale de invatamant primar si de gimnaziu. Prima varianta pusa in dezbatere prevede si cel mai mic numar de ore la clasa a V-a, facilitand o tranzitie mai usoara de la invatamantul primar la gimnaziu, potrivit observatiilor prezentate de Fartusnic.
In ceea ce priveste a treia varianta de plan-cadru, aceasta "asigura valorificarea capacitatii integratoare a ariei Om si Societate". Ceea ce face a treia varianta este sa reechilibreze distributia orelor alocate pentru Istorie si Georgrafie si sa propuna in mod obligatoriu o ora pe saptamana de optional integrat.
Dintre cei 18.255 de participanti la dezbatere, 39,7% prefera a doua varianta de plan-cadru, 19,4% prefera prima varianta de plan-cadru si 27,4% prefera a treia varianta. De asemenea, 13,3% nu prefera niciuna din variante. De altfel, in cadrul dezbaterilor organizate la nivel national, profesorii au venit si cu propriile propuneri, pe care directorul ISE spune ca vor fi analizate de catre experti la Institutul de Stiinte ale Educatiei.
In ceea ce priveste concluziile la care s-a ajuns, Fartusnic a explicat ca "se prefera pastrarea status-quo-ului daca variantele reduc ponderea disciplinei din planul in uz".
De asemenea, profesorii au venit si cu recomandari, printre care se numara cresterea ponderii numarului de ore de Istorie si mentinerea Limbii Latine, studierea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului, studierea a cel putin doua limbi straine si studiul Educatiei Tehnologice (antreprenoriat) in toti anii de gimnaziu. Mediafax.ro

educatiei sexuale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005888 (s)