News Flash:

PERICOL DE INUNDATII: Dunarea, peste cotele de inundatii la sapte statii

21 Mai 2014
1086 Vizualizari | 0 Comentarii
Dunarea are miercuri, la intrarea in tara, un debit de 13.100 mc/s si se situeaza peste cotele de inundatie la statiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea si Giurgiu, judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi fiind sub avertizare cod portocaliu.
Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane", la statia hidrometrica Gruia, cota de inundatie este depasita cu patru centimetri, la Calafat cu 82 centimetri, la Bechet cu 84 centimetri, la Corabia cu 53 centimetri, la Turnu Magurele cu 74 centimetri, la Zimnicea cu 55 centimetri si la Giurgiu cu cinci centimetri.
Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat in faza II de aparare (aferenta depasirii cotei de inundatie, respectiv codului portocaliu de inundatii), apa fiind la jumatatea digului, iar in aval de Giurgiu sunt in faza I (aferenta depasirii cotei de atentie, respectiv codului galben de inundatii).
ANAR a precizat ca debitul maxim al Dunarii la intrarea in tara, prognozat de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, va fi atins in intervalul 22-24 mai si va ajunge la o valoare de pana la 13.500 mc/s. Pe sectoarele neindiguite, apele mari ale Dunarii pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) si zone portuare.
Hidrologii au actualizat, miercuri, de la ora 06.00, avertizarea hidrologica si au extins codul portocaliu pe sectorul Dunarii din aval de Portile de Fier pana la Calarasi (sector indiguit aval Gruia), aferent judetelor Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi.
Incepand de vineri, ora 06.00, codul portocaliu pe Dunare va fi extins si pentru sectorul din aval de Calarasi pana la Braila, aferent judetelor Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila si Tulcea.
De asemenea, Dunarea este sub avertizare cod galben in aval de Braila (judetele Calarasi, Ialomita, Galati si Tulcea ) si in aval de Calarasi - Braila (judetele Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila si Tulcea).
Avertizarea hidrologica este in vigoare pana in 30 mai, la ora 18.00. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul romanesc al Dunarii, va fi influentat semnificativ si de modul de exploatare al SHEN Portile de Fier, au precizat hidrologii.
Comparativ cu anul 2006, cand debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de aproape 16.000 mc/s si au fost evacuati, in urma cedarii digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelurile Dunarii din aceasta perioada vor fi sub acele valori cu cel putin 0,5 m - 1 m.
Chiar daca debitele Dunarii vor fi cu mult diminuate fata de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari cand Dunarea va inregistra debite crescute, exista riscul de cedare mecanica a liniilor de aparare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunare sa dureze cel putin o luna de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constanta, timp de cateva saptamani, potrivit ANAR.
Incepand din 15 mai, de la emiterea primelor avertizari si prognoze, ANAR monitorizeaza debitele din doua in doua ore, fiind instituita starea de alerta maxima. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0933 (s) | 33 queries | Mysql time :0.030315 (s)