News Flash:

Perchezitia la Primaria Timisoara s-a incheiat in miez de noapte! Procurorii DNA au ridicat mii de documente

29 Aprilie 2015
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
Procurorii anticoruptie au ridicat mii de documente de la Primaria Timisoara, pe care le-au strans in 40 de saci care au fost incarcati intr-un microbuz cu care vor fi transportate la Bucuresti, pentru a fi verficate in mod minutios, dupa o perchezitie inceputa marti dimineata, care a durat 16 ore.
Perchezitia inceputa, marti dimineata, la sediul Primariei Timisoara, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si care viza vanzarea unor locuinte nationalizate catre chiriasii acestora, a durat aproximativ 16 ore, iar la final, procurorii au dus miile de documente adunate in 40 de saci intr-un microbuz pentru a le putea transporta la Bucuresti, unde vor fi verificate in amanuntime.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre dosarele in baza carora au fost vandute unor persoane, potrivit Legii 112/1995, imobile care fusesera nationalizate de catre statul comunist.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca actiunea procurorilor anticoruptie are loc in cadrul unei anchete mai vechi, aflata in derulare.
”Este in desfasurare o perchezitie la Primaria Timisoara. Misiunea este sa ridice inscrisuri, si nu persoane. Este vorba despre contractele de vanzare cumparare pe Legea 112 incepand din 1996 si pana in prezent. Alte lucruri nu mai am de precizat. Se stie ca e o ancheta in derulare mai demult si in cadrul anchetei s-a ajuns la aceasta perchezitie. Nu stiu despre cate dosare este vorba”, declara Nicolae Robu.
Potrivit unor surse judiciare, in baza acestei legi au fost vandute mai multe locuinte nationalizate, aflate in centrul orasului, unor magistrati, procurori, politisti, dar si unor familii de romi. Astfel, romii cumparau un apartament intr-un imobil nationalizat, iar prin teroare ii convingeau pe ceilalti proprietari sa le vanda apartamentele la preturi mici, intregul imobil intrand in posesia familiei de romi.
Unul dintre beneficiarii acestei legi ar fi Vasile Bic, prim-procurorul Tribunalului Timis, sustin sursele citate. Acesta si-ar fi cumparat locuinta cu patru camere plus dependinte cu suma de 8.500 de lei, platind un avans, apoi rate lunare pana la achizitionarea integrala a imobilului. Achizitia locuintei de catre Bic a mai fost anchetata, insa dosarul a fost clasat.
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu declara corespondentului MEDIAFAX ca el stie ca totul s-a facut legal.
”Nu stiu ce sa va spun, habar nu am, nu am ce declaratii sa va dau. Eu stiu ca tot ce s-a facut, s-a facut legal. Intrebati-i pe cei care sutin altceva”, spunea Gheorghe Ciuhandu.
In noiembrie anul trecut, fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, in legatura cu retrocedarea unui imobil din centrul orasului catre o familie de romi, caz in care ar fi lipsit documente la intabulare. La iesirea de la audieri, Ciuhandu a declarat ca a fost citat in calitate de martor si ca nu isi aminteste prea multe detalii despre aceasta retrocedare, avand in vedere ca au trecut mai multi ani.
In acelasi dosar. au mai fost audiati si secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojicari, precum si fostul sef al Directiei de Patrimoniu din Primaria Timisoara, Nicusor Miut.
La Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului. In oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.
Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timisoara este familia Carpaci, care are 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene de Finante Timis. Printre imobilele intrate in proprietatea acestei familii se numara si o cladire apartinand Spitalului de Copii ”Louis Turcanu”.
Presa locala a relatat deseori despre Visinel Stanca si Ionelas Carpaci ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.
Presa a mai relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil.
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a sustinut ca de-a lungul anilor a facut anchete interne in primarie, avand plangeri ca unii functionari i-au ajutat pe romi sa intre in proprietatea unor imobile istorice, dar ca nu a obtinut niciodata suficiente dovezi pentru a-i sanctiona.
Ciuhandu acuza ca "foarte multe falsuri" in acte au fost facute de catre functionarii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu complicitatea unor notari sau avocati care au lucrat "mana in mana".
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006007 (s)