News Flash:

Nu confunda cancerul ovarian cu durerile abdominale sau cu balonarea

13 Ianuarie 2018
680 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer ovarian

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian si doar 45% inving boala in urmatorii 5 ani. Depistat in stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.

Simptomele bolii

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Simptomele includ:

cresterea circumferintei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata, nu tranzitorie

senzatia de satietate precoce

dureri in abdomen

necesitate frecventa de a urina.

„Mergeti la medicul de familie daca manifestati aceste simptome de mai mult de trei saptamani. De asemenea, daca aveti in familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneti-i asta medicului.” spune dl. Cezar Irimia, presedintele FABC.

Factori de risc

Varsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate in jurul varstei de 55 de ani, cand apare menopauza.

Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au in familie (si din partea tatalui, si din partea mamei) doua sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de san, de colon sau de uter.

Ereditate: Mutatiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul aparitiei acestui tip de cancer.

Alti factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodata pilule contraceptive, carora le-a venit menstruatia mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauza la o varsta avansata au sanse mai mari de a face cancer ovarian.

Cancerul ovarian in cifre

238.719 femei sunt diagnisticate anual in lume (globocan.iarc.fr)

151.917 femei mor in lume in fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)

rata de supravietuire la 5 ani este de 45%; este foarte mica, daca o comparam, de pilda, cu rata de supravietuire la cancerul de san, care este de 89% (ovariancancerday.org)

daca este localizat, in stadii incipiente, rata de supravietuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate in acest stadiu (ovariancancerday.org)

in Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual si 1020 femei mor in fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)

5 lucruri de stiut

Toate femeile pot face cancer ovarian.

Daca stii simptomele si mergi la medic iti poti salva viata.

Diagnosticarea in stadii incipiente ale bolii creste enorm sansele de supravietuire.

Cancerul ovarian este diagnosticat adesea in stadii avansate.

Multe femei cred in mod gresit ca testul Babes-Papanicolau depisteaza cancerul ovarian. Acesta depisteaza cancerul de col uterin.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2229 (s) | 33 queries | Mysql time :0.130062 (s)