News Flash:

Nimic nou: Gheorghe Nichita, din nou dupa gratii! Primarul suspendat al Iasului a fost retinut pentru o spaga uriasa

30 Octombrie 2015
1192 Vizualizari | 0 Comentarii
nichita dna1
Este cea mai mare spaga ceruta de vreun functionar din Iasi • Aseara, Gheorghe Nichita a fost scos cu catuse din sediul DNA • A fost audiat cateva ore, insa nu a recunoscut absolut nimic •  Suma pe care Gheorghe Nichita a cerut celor doua firme este de-a dreptul incredibila • Ca mai toti primarii, Nichita a cerut 10 la suta din contractul pentru modernizarea traficului rutier din Iasi • In mod surprinzator, unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri din Iasi a fost lasat in libertate • Gabriel Mardarasevici a fost dispus sa plateasca o cautiune de 50.000 lei pentru a fi lasat sa plece acasa

Primarul Gheorghe Nichita a fost retinut aseara de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca ar fi primit o spaga uriasa de la doi oameni de afaceri. Tiberiu Urdareanu, presedintele grupului de firme UTI, a fost si el bagat in arest aseara, pentru dare de mita. In mod surprinzator, cel de-al doilea mituitor, omul de afaceri iesean Gabriel Iulius Mardarasevici, a fost lasat sa plece acasa.

Pentru acesta, procurorii au dispus masura controlului judiciar pe cautiune. Mai exact, acesta a fost lasat in libertate dupa ce a garantat ca va depune in contul DNA suma de 50.000 lei. In cazul in care aceasta suma nu va fi depusa in fizic, se vor constitui garantii mobiliare sau imobiliare. Alaturi de cei trei mentionati, procurorii l-au mai pus sub control judiciar si pe Mihail Tanasescu, vicepresedintele grupului de firme UTI. Acesta este acuzat tot de dare de mita. Toata aceasta poveste se invarte in jurul implementarii proiectului “Sistem de management de trafic in municipiul Iasi”. Valoarea acestui contract era de aproape 70 milioane lei, fara TVA. La licitatie s-a asociat firma patronata de Urdareanu cu cea patronata de ieseanul Gabriel Mardarasevic, respectiv UTI Group SA cu SC Information Business Consulting SRL (IBC). Nichita a solicitat o spaga de 6,9 milioane lei pentru a agrea castigatorul licitatiei si pentru a semna contractul de asociere. De asemenea, a garantat ca va asigura si derularea acestui contract in conditii bune. Mai exact, i-a asigurat pe mituitorii lui ca va face platile la timp. 

“In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului «Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi», care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit, de la ceilalti inculpati, mai multe foloase necuvenite, pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii”, au declarat aseara procurorii de la DNA. 

Proiectul, cu o valoare de 20 de milioane de euro, presupunea achizitia unui centru de comanda si control al traficului, dotat pentru a raspunde si necesitatilor persoanelor cu handicap locomotor. Toate datele colectate de detectoarele de trafic urmau a fi transmise la automatul de trafic, iar prin intermediul sistemului de comunicatii, la centrul de comanda, unde ar fi fost fi stocate in baza de date centrala. Totodata, 90 de intersectii si treceri de pietoni urmau a fi semaforizate, fiind controlate de un sistem de comunicare. De asemenea, proiectul mai prevedea si o retea de camere video pentru supravegherea conditiilor in care se desfasoara traficul. Potrivit proiectului, in perioada 2013 - 2015 ar fi trebuit montate 1.240 de semafoare si peste 2.000 de indicatoare noi. 

Cum au fost produsi banii care trebuiau dati primarului

Procurorii sustin ca, in momentul in care primarul a batut palma cu cei care ii ofereau mita, i-a invatat si cum sa scoata banii din firma. Mai exact, decontau lucrari neefectuate, la care nu aveau nicio cheltuiala. “Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi”, au explicat procurorii. Acestia mai sustin ca, primarul nu a primit toti banii din spaga de zece la suta din contract, ci doar o parte. Pe langa bani, a primit beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013 - 2015. De asemenea, Urdareanu si Mardarasevici i-au sponsorizat o excursie in China. In acea excursie au mai fost si alti angajati din primaria Iasi, fara sa plateasca nimic. Peste toate acestea, a primit si echipamente electronice in perioada ianuarie/februarie 2014, evaluate la aproximativ 20.000 lei. 

Mita oferita proportional 

Urdareanu si Mardarasevici s-au inteles sa-l plateasca pe primarul Gheorghe Nichita in functie de participarea lor in asociere. “Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca, suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta «contributia» UTI, iar 20% reprezenta «contributia» IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC. Inculpatilor Nichita Gheorghe, Urdareanu Tiberiu, Tanasescu Mihail si Mardarasevici Iulius Gabriel li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala”, au completat procurorii DNA. Astazi, Nichita va fi dus in fata instantei de judecatapentru emiterea mandatului de arestare preventiva pentru 30 de zile. In acest dosar, mai sunt vizate si alte persoane din Primaria Iasi. Pentru instrumentarea acestui caz, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii.

gheorghe nichita dna spaga tiberiu urdareanu uti arest mita licitatie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006465 (s)