News Flash:

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a murit. Trupul neinsufletit va fi depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara

29 Septembrie 2014
1406 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu
Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana, trupul neinsufletit al acestuia urmand sa fie depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului, preotul Lucian Florea a declarat corespondentului MEDIAFAX ca IPS Nicolae Corneanu a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana.
”Cu regret si durere in suflet, anuntam decesul IPS Nicolae, in aceasta seara, in jurul orei 23.00. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace”, a spus Lucian Florea.
Trupul neinsufletit al lui IPS Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, unde credinciosii ii vor putea aduce un ultim omagiu.
Mai multi credinciosi au mers, duminica noapte, la Catedrala Mitropolitana, unde au aprins lumanari, iar un steag negru, de doliu, a fost arborat la intrarea in lacasul de cult.
In urma cu aproximativ doua saptamani, Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, dupa ce a acuzat o stare de rau, el fiind transportat cu ambulanta la spital. Cateva zile mai tarziu, starea de sanatate a acestuia s-a imbunatatit, astfel ca, la dorinta sa, a fost externat, reintorcandu-se la resedinta mitropolitana unde urma sa fie consultat zilnic de medici.
Si in luna iulie, mitropolitul Banatului a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si fiind bolnav de diabet de mai multi ani.
Nascut in 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preoti, Nicolae Corneanu a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar in 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: "Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului", sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
In anul 1960 a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica "Sfantul Spiridon Nou" din Bucuresti, in 15 ianuarie 1961, de catre Patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc in 22 ianuarie acelasi an, in Catedrala Episcopala din Arad. In 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales in scaunul vacant de arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului.
Numele lui IPS Nicolae Corneanu a aparut, de-a lungul timpului, in mai multe scandaluri, in anul 2008 solicitandu-se chiar caterisirea mitropolitului.
Astfel, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, in unele cercuri, in special ale revolutionarilor, se vorbea tot mai pronuntat ca din ordinul sau ar fi fost inchise portile Catedralei Mitropolitane in decembrie '89, iar din aceasta cauza zeci de tineri au murit impuscati pe scarile acesteia. Aceste speculatii au fost, insa, respinse in mai multe randuri de IPS Nicolae.
In anul 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca mitropolitul Banatului a colaborat cu fosta Securitate. Conform CNSAS, acesta ar fi inceput colaborarea cu fosta Securitate inca din anul 1950 si ar fi oferit informatii sub numele de cod ”Popa Vasile”, “Popescu Ion/Ioan” si “Munteanu Ioan”.
IPS Nicolae nu a negat colaborarea cu fosta Securitate, el trimitand CNSAS o scrisoare cu explicatii.
”Din pacate, «am fost colaborator al politiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis «fugar» stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti «fugari», care astfel ar fi fost si ei prinsi. Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989. Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate“, se arata in scrisoarea adresata CNSAS.
Un an mai tarziu, in 2008, in cadrul ceremoniei de sfintire a Bisericii greco-catolice ”Sfanta Maria Regina Pacii si a Unitatii”, IPS Nicolae a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, cerand permisiunea de a se impartasi. Astfel, Excelenta sa monseniorul Francisco-Javier Lozano, nuntiul apostolic in Romania, conform traditiei, i-a dat lui IPS Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului, mitropolitul impartasindu-se singur.
Aceasta situatie a determinat protestul Patriarhiei Ruse, prin vocea mitropolitul Kirill, solicitand Bisericii Ortodoxe Romane ”sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment”. De asemenea, mari duhovnici si calugari de la Muntele Athos au protestat, solicitand caterisirea lui IPS Nicolae Corneanu.
Patriarhul Daniel a evitat initial un raspuns, refuzand sa ia o decizie in intalnirea Sinodului permanent din 6 iunie 2008 de la Manastirea Neamt. In plenul urmatoarei sedinte a Sinodului, IPS Nicolae si-a recunoscut vina si ”si-a cerut iertare si a fost iertat”, dupa cum se arata in comunicatul emis de Sinod.
In mai 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa-i retraga mitropolitului Banatului dreptul de semnatura si de decizie in problemele administrative dupa ce acesta nu mai participase de multa vreme la slujbele de la Catedrala Mitropolitana, din cauza batranetii si a problemelor de sanatate.
Ca urmare a acestei decizii, zeci de credinciosi au protestat mai multe zile in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara. Credinciosii, dar si primarul municipiului Timisoara au trimis scrisori deschise Patriarhiei Romane, pentru a se reveni asupra deciziei, insa in zadar. Atributiile mitropolitului au fost incredintate Arhiepiscopului Timisoarei, PS Paisie Lugojanul. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005047 (s)