News Flash:

Ministrul Corlatean si omologul sau german: Anexarea Crimeei de catre Rusia incalca flagrant dreptul international

21 Martie 2014
950 Vizualizari | 0 Comentarii
Titus Corlatean
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a avut joi, la Berlin, o întrevedere oficială cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, pe agenda convorbirilor aflându-se teme de interes bilateral, cooperarea dintre cele două ministere de externe, precum și dosare de actualitate ale politicii europene și internaționale. Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, în cadrul discuției o atenție specială a fost acordată situației din Ucraina, cei doi oficiali arătând că acțiunea Federației Ruse de anexare a Crimeei încalcă flagrant normele și principiile dreptului internațional și Constituția Ucrainei.

 

"Au fost trecute în revistă evoluțiile din Vecinătatea Estică a UE, acordându-se o atenție specială situației din Ucraina, dar și cooperării cu statele din Parteneriatul Estic și relațiilor UE cu Federația Rusă. Cei doi miniștri au reafirmat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Au respins acțiunea Federației Ruse de anexare a Crimeei, arătând că aceasta încalcă flagrant normele și principiile dreptului internațional și Constituția Ucrainei. Ambii miniștri s-au arătat preocupați față de riscul extinderii instabilității în regiune. Din această perspectivă, au accentuat necesitatea unei poziții a statelor membre ale Uniunii Europene care să fie unitară, coerentă, fermă și coordonată cu partenerii transatlantici, care să permită angajarea Federației Ruse într-un proces politic de dialog", se arată în comunicat. 
Șeful diplomației române a subliniat, în context, necesitatea urgentării semnării Acordului de Asociere și a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Comerț Liber între UE și Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acesteia de apropiere de UE. 
De asemenea, cei doi miniștri au evidențiat stadiul foarte bun al colaborării în plan politic și economic între România și Germania, marcat de contactele frecvente la nivel înalt din ultimii ani și de consolidarea poziției Germaniei de prim partener comercial al României. "Atât ministrul Titus Corlățean, cât și omologul german, au subliniat importanța minorității germane din România pentru relația bilaterală. Alături de comunitatea românească din Germania, aceasta reprezintă o punte solidă și contribuie la crearea unei relații apropiate între cele două țări", precizează MAE. 
Conform sursei citate, ambii interlocutori au subliniat dorința dinamizării cooperării economice bilaterale. Ministrul Titus Corlățean s-a referit la puternica prezență investițională germană în economia românească, pledând în același timp pentru creșterea, în continuare, a investițiilor germane. Cele două părți și-au propus organizarea la București, în cursul acestui an, a unei noi sesiuni a Consiliului de cooperare economică româno-german. 
Referitor la agenda europeană, discuțiile s-au concentrat pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană și internațională, cu accent pe evoluțiile din vecinătatea imediată a Uniunii, respectiv pe situația din Ucraina. De asemenea, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii privind evoluțiile instituționale la nivel UE în contextul alegerilor europarlamentare din luna mai 2014, cooperarea româno-germană în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării și politica de extindere a UE. 
Ministrul Titus Corlățean a exprimat apreciere pentru gestionarea corectă a dezbaterii din Germania privitoare la așa-zisele abuzuri la adresa mobilității pe piața forței de muncă, cât și apreciere față de poziția principială referitoare la libertatea de circulație, ca unul din drepturile fundamentale în UE. Această poziție a fost reconfirmată de ministrul Steinmeier în cadrul discuțiilor purtate astăzi la Berlin.

 

Șefii celor două diplomații au examinat cu deschidere subiectul aderării României la spațiul Schengen. "În acest context, șeful diplomației române a exprimat încrederea, că pe fondul îndeplinirii de către România a criteriilor pentru aderarea la spațiul Schengen, să fie adoptată o decizie pozitivă în cursul acestui an, în baza abordării etapizate agreate la nivel UE", arată MAE. Cei doi miniștri au avut, totodată, un schimb de vederi asupra politicii de extindere a UE, exprimându-și sprijinul pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, în baza îndeplinirii criteriilor de aderare. În acest context, ministrul Titus Corlățean a prezentat prioritățile Președinției-în-exercițiu române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), subliniind interesul pentru intensificarea interacțiunii dintre SEECP și UE și subliniind maniera incluzivă promovată la nivelul ansamblului regiunii Balcanice. Totodată, a evidențiat interesul  României de sincronizare a obiectivelor privind cooperarea regională cu cele legate de extinderea europeană și euro-atlantică în regiune. Ministrul de Externe, Titus Corlățean, efectuează miercuri și joi o vizită oficială în Germania. AGERPRES


frank-walter steinmeier schengen
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 33 queries | Mysql time :0.038667 (s)