News Flash:

Mihail Vlasov, interceptat cand cerea mita. Vlasov spunea ca la "sorocul pronuntarii" se va intampla "ce trebuie"

26 Martie 2014
1114 Vizualizari | 0 Comentarii
vlasov
Mihail Vlasov a fost interceptat cand cerea mită de la Gheza Iosif Petroczki, care l-a denunţat că i-a cerut mită un milion de euro, preşedintele CCIR spunand-i că atunci cand vine "sorocul pronunţării" în dosarul de arbitraj, "ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla".

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 19 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să caştige un dosar de arbritraj. Mihail Vlasov a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, din industria de tipar, iar discuţia avută de cei doi, într-un restaurant din Bucureşti, în care Vlasov îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranşe, pentru a-l ajuta să caştige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaţiilor din motivarea deciziei de arestare. Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională avand ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar. In luarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a luat în considerare şi interceptărilor discuţiilor ambientale dintre Vlasov şi Gheza Iosif Petroczki, din seara în care a a avut loc flagrantul.
La 18 martie, în jurul orei 20.00, Vlasov s-a întalnit cu Petroczki la restaurantul Hotelului Hilton. Vlasov era însoţit de prietenul şi şoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal, însă pe drum i-a cerut să oprească autoturismul la Hotelul Hilton, pentru a se întalni cu o persoană despre care spunea că ar insista să discute cu el, se mai arată în motivare. Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a arătat, în documentul citat, că în ziua în care s-a întalnit cu Gheza Iosif Petroczki, Mihail Vlasov l-a întrebat dacă are la el prima tranşă din banii ceruţi. Cand omul de afaceri i-a confirmat că are banii, Vlasov a spus că îl trimite pe şoferul lui să îi ia de la maşină.
"Vlasov Mihai: Aveţi banii la dumneavoastră?

Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Ii am în maşină.

Vlasov Mihail: La maşină, nu? Merge băiatu’ cu dumneavoastră. Să plecăm acuma...

Petroczki Gheza Iosif Da, bine.
Vlasov Mihail: Merge cu mine... merge băiatul ăla cu dumneavoastră.
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Şi ne mai întalnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai da-ţi telefon nici cu ...sneinteligibilt... niciodată, da?
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Bine domnu...", potrivit transcrierii interceptărilor, prezentate în dosarul în care procurorii au cerut arestarea lui Vlasov.
Potrivit motivării, şoferul lui Vlasov, martor în dosar, le-a povestit procurorilor că, în seara flagrantului, l-a însoţit pe Petroczki la maşina sa, "de unde a scos o sacoşă, pungă de culoare roşie", spunandu-i să o ia şi "să o ducă la maşina cu care venise".
In timpul discuţiilor, Vlasov i-a spus lui Petroczki cum vrea să primească restul sumei cerute şi l-a atenţionat că trebuie să se poarte ca şi cum ei nu ar fi discutat nimic, iar cand o să vină "sorocul pronunţării", "ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla".
"Vlasov Mihail: Dacă veniţi prima dată cu ăia două sute, no.
Vlasov Mihail: Vorbim de… vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. Tranşa asta şi diferenţa de trei sute la termenu’ viitor.
Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu’ viitor?
Vlasov Mihail: Ă?
Petroczki Gheza Iosif: Deci… încă trei sute la termenu’ viitor?
Vlasov Mihail: La termenu’ viitor, da!
Vlasov Mihail: Normal. Dumneavoastră o vedeţi de... ca şi cum noi nu ne-am discutat nimic. Dumneavoastră vă vedeţi în mod normal ...sneinteligibilt... o continuare. Cand o să vină sorocul pronunţării o să ...sneinteligibilt... Asta-i... asta-i singura, asta e ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla". Instanţa a mai arătat în motivare că întalnirea din 18 martie a avut loc după ce avocata lui Petroczki i-a spus acestuia că preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, vrea să îl cunoască, întrucat ar fi interesat de industria de tipar din Romania, şi nu cum a arătat inculpatul, "că denunţătorul dorea să-i vorbească". Prima întalnire dintre cei doi a avut loc în 13 martie, după o programare făcută de şefa cancelariei lui Vlasov, la sediul Curţii de Arbitraj. In acest context, Vlasov l-a întrebat pe Petroczki "dacă ştie că are proces, dacă este conştient că îl va pierde şi că va fi obligat să plătească suma de 4 milioane euro". Petroczki i-a spus lui Vlasov că pretenţiile sale sunt nefondate, a mai scris judecătorul în motivare. "Din discuţiile purtate între cei doi, a rezultat fără putinţă de tăgadă că inculpatul din prezenta cauză exercită o oarecare presiune asupra paratului reclamant, rezultand un interes personal constand în: «este puţin important dacă pretenţiile reclamanţilor sunt fondate sau nu», ideea e că o să fie «obligat la plata a 4 milioane euro», sens în care denunţătorul a fost întrebat dacă doreşte să caştige procesul şi dacă da, atunci dacă este «dispus să contribuie»", potrivit motivării judecătorului. Petroczki i-a spus lui Vlasov că nu are decat suma solicitată prin cererea reconvenţională depusă la instanţă, însă pentru caştigarea procesului, preşedintele suspendat al CCIR i-a solicitat un milion de euro. "Insistenţele inculpatului din cauză au fost clare, acesta impunandu-i practic denunţătorului să-i promită ca primă tranşă 500.000 euro, ce trebuiau remişi imediat, pentru ca, mai apoi, să procedeze la o înţelegere, constand în aceea că, pană la termenul din 19.03.2014, să-i achite 200.000 euro, urmand să primească mai multe termene apoi, pentru a achita întreaga sumă de 1.000.000 euro, atrăgandu-i atenţia de a nu vorbi despre înţelegere cu avocata", se mai arată în documentul citat. Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Vlasov la instanţa supremă, care o va lua în discuţie miercuri. Ziuadevest.ro

mihail vlasov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0939 (s) | 33 queries | Mysql time :0.035745 (s)