News Flash:

Atenție!

Miercuri, 18 septembrie, se va putea vedea ultima eclipsă de Lună din acest an

17 Septembrie 2024
99 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto renasterea ro

Spectacolul unei eclipse parțiale de Lună va fi vizibil pe cerul senin în America de Nord și de Sud marți seara, iar în Africa și Europa miercuri dimineața. La București, Luna va fi vizibilă chiar în momentul în care iese din penumbră, conform informațiilor transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, News.ro și g4media.

Miercuri, eclipsa va putea fi observată de la ora 3:39 și va dura până la ora 7:05, cu punctul maxim la ora 5:44.

O eclipsă parțială de Lună se produce atunci când Pământul se află între Soare și Lună, aruncând o umbră care întunecă parțial discul lunar, creând impresia că acesta este „înghițit”.

Cum Luna se va afla mai aproape de Pământ decât de obicei, ea va părea ușor mai mare pe cer.

„O parte mică din lumina soarelui va fi blocată, ceea ce va face ca Luna să fie puțin mai întunecată”, a explicat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York, Oneonta.

Conform NASA, alinierea Pământului, Lunii și Soarelui generează o eclipsă solară sau lunară de patru până la șapte ori pe an. Aceasta este a doua și ultima eclipsă de Lună din acest an, după o ușoară întunecare în martie.

În aprilie, o eclipsă totală de Soare a cufundat în întuneric anumite orașe din America de Nord.

Pentru a urmări o eclipsă de Lună nu este nevoie de protecție specială pentru ochi. Observatorii pot privi fenomenul cu ochiul liber sau, pentru o vizibilitate mai detaliată, pot folosi binocluri sau telescoape.

„Pentru a observa micşorarea subtilă a lunii în timp, puteţi sta afară câteva ore sau puteţi face observaţii de mai multe ori pe parcursul serii”, a afirmat KaChun Yu, curator la Muzeul de Ştiinţă şi Natură din Denver.

„De la un minut la altul, s-ar putea să nu vedeţi prea multe”, a precizat Yu.

Pentru o priveliște impresionantă a Lunii, pasionații de astronomie își pot marca data de 13 martie în calendar. Atunci, Luna va fi complet acoperită de umbra Pământului și va căpăta o nuanță roșiatică, datorită luminii solare filtrate prin atmosfera Terrei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005790 (s)