News Flash:

Reușită extraordinară!

Medalie de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” Timișoara, pentru un student de la UVT

18 Iunie 2024
80 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto UVT

David Borovic, student la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), împreună cu echipa sa de la Facultatea de Arte și Design, a câștigat medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” Timișoara. Invenția premiată poartă numele de SYNTHESIS și este o bicicletă hibridă electrică de tip Croazieră, destinată persoanelor adulte. SYNTHESIS este echipată cu un motor electric integrat în butucul roții spate și dispune de un acumulator încorporat în cadrul bicicletei.

Deosebită prin faptul că nu utilizează lanț, bicicleta este durabilă și poate fi utilizată atât în mediul urban, cât și în rural. Utilizatorul poate selecta modul de asistare la pedalat: fără asistență, hibrid sau complet electric. Proiectul a fost inițial acceptat la evenimentul național Diploma Show 2023 București și a fost prezentat la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, găzduit la Nokia Campus Timișoara.  Anul acesta, SYNTHESIS a fost distinsă cu medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații din Timișoara, desfășurat în perioada 13-15 iunie 2024.

„Pe anumite teme semestriale dedicate, la începutul anului 2022, în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara am început să explorăm o direcție de design nouă și foarte interesantă. În calitate de designeri, cred că trebuie să deținem controlul asupra procesului de design la nivel conceptual și creativ și, nedorind să fim doar martori ai unui proces automatizat, am adaptat conceptele în încercarea de a profita cel puțin de unele dintre beneficiile procesului de design generativ (forme neconvenționale, consum redus de material) printr-un proces de optimizare a topologiei din care a rezultat estetica specifică. Studenții implicați în pregătirea proiectelor de licență au folosit această tehnică pentru a crea o volumetrie îndrăzneață, complexă, cu suprafețe spectaculos detaliate. Mai multe astfel de propuneri au fost premiate la INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2022 – Accademia Riaci, Florența Italia și două proiecte la care au primit medalii de aur la SALONUL INTERNAŢIONAL DE INVENŢII ŞI INOVAŢII TRAIAN VUIA 2022 – Timișoara, România, pentru propunerea unui limbaj estetic inovator, încorporarea de materiale sintetice, reciclate și/sau biodegradabile și utilizarea tehnologiei de imprimare 3D în creșterea calității producției și a spectaculozității estetice permise pentru producția de serie”, a transmis lect. Univ. Dr. Alexandru Bunii, coordonatorul lucrării.

Proiectul SYNTHESIS este dezvoltat de masterandul David Borovic, sub coordonarea lectorului universitar dr. Alexandru Bunii, cu contribuții la machetare din partea drd. Alexandru Mihai și Petru Grangure.

Cei de la UVT sunt de părere că bicicleta „surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004331 (s)