News Flash:

Manager de spital: "Medicii aleg sa lucreze fie in Capitala, fie pleaca in strainatate"

21 August 2016
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
spital arsi
Peste 15% din personalul sanitar din Romania lucreaza in clinicile si spitalele din Capitala, in timp ce in judete precum Ialomita sau Giurgiu numarul medicilor si al personalului auxiliar nu acopera necesitatile marilor spitale judetene.
Giurgiu si Ialomita sunt judetele in care sunt inregistrati cei mai putini angajati in sistemul sanitar in ultimul an, cu putin peste 2.000 de persoane angajate in spitale (medici, asistenti, personal auxiliar), potrivit datelor de la Institutului National de Statistica (INS).
"La spitalul judetean avem intr-adevar cateva specialitati deficitare, avem multi rezidenti in pregatire si ii asteptam. O parte dintre ei din nefericire nu mai ajung la posturi pentru ca primesc oferte mult mai bune, atat in afara tarii, cat si in Bucuresti, noi fiind foarte aproape de Bucuresti. O alta explicatie ar fi numarul mic de medici in anumite specialitati unde se inregistreaza deficit in toata tara, cum ar fi oncologie, specialisti in nutritie, gastroenterologi", a spus Elena Dinu, manager general al spitalului judetean Giurgiu.
La polul opus, municipiul Bucuresti s-a plasat pe primul loc in preferintele personalului sanitar in 2015, peste 47.000 de persoane alegand sa isi desfasoare activitatea in Capitala, urmat de judetele Iasi, Cluj si Timis.
In Romania, sistemul sanitar are 302.000 de angajati dintre care 56.000 de medici, arata datele de la INS. In judetul Iasi, in 2015 au activat 15.000 de persoane in sistemul sanitar, o cifra de trei ori mai mica fata de Capitala, in timp ce pentru urmatoarele municipii din top, Cluj si Timis, datele sunt asemanatoare, existand circa 13.500 de medici, dentisti, farmacisti si personal auxiliar activ in spitale.
Managerul spitalului judetean Giurgiu a precizat ca medicii rezidenti aleg sa plece la spitale din Bucuresti sau din strainatate dupa ce isi incheie perioada de pregatire, in cautarea unor salarii mai atractive.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005126 (s)