News Flash:

Locuinte mai ieftine si chirii mai scumpe la Timisoara, in urma legii darii in plata

24 Februarie 2016
933 Vizualizari | 0 Comentarii
apartament
Peste 40% dintre brokerii imobiliari considera ca preturile locuintelor vor scadea cu mai mult de 20% in cazul intrarii in vigoare a legii darii in plata, in timp ce trei sferturi se asteapta la cresteri cu 10-20% ale chiriilor, potrivit unui sondaj realizat de portalul Imobiliare.ro.
"Peste 80% dintre cei intervievati considera Legea Darii in Plata (in forma actuala, n.r.) un risc major pentru piata imobiliara din Romania. Astfel, 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia", arata sondajul, realizat in randul a 400 de agentii imobiliare in cadrul evenimentului Clubul Profesionistilor in Imobiliare - Editia Nationala.
De asemenea, doua treimi (64%) dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii gradului de prudenta a bancilor. Numai 4% considera ca o asemenea masura nu va avea efecte asupra pietei imobiliare.
Dintre agentii imobiliari chestionati, 41% sunt de parere ca preturile imobilelor de locuit vor fi afectate in mod semnificativ, anticipand scaderi de pret de peste 20%, in vreme ce o proportie egala estimeaza ca scaderile vor fi in jur de 10% sau mai mult. In acelasi timp, 12% dintre cei intervievati considera ca scaderea preturilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.
Atunci cand vine vorba despre evolutia nivelului chiriilor, in cazul aprobarii Legii Darii in Plata, aproape 30% dintre respondenti cred ca acesta va fi afectat semnificativ, cu majorari de 20% sau mai mult, iar 45% se asteapta la cresteri de 10% sau mai mult.
Majoritatea celor intervievati considera ca efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Darii in Plata asupra pietei imobiliare vor fi semnificativ negative, potrivit comunicatului Imobiliare.ro.
Mai mult de jumatate (55%) dintre agentii care au participat la sondaj cred ca sectoarele serviciilor de constructii vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de munca. Numai 8% dintre respondenti considera ca cererea si oferta se vor echilibra imediat, iar piata va continua sa functioneze ca in prezent.
Potrivit participantilor la sondaj, in topul efectelor negative pe care pe care propunerea de lege Darea in Plata le va avea asupra sectorului imobiliar se numara prabusirea piatei vanzarilor de imobile si cresterea semnificativa a pretului chiriilor, precum si disparitia programului Prima Casa din oferta de credite a bancilor.
Legea Darii in Plata este analizata in contextul in care piata imobiliara da semne de revenire dupa o perioada de blocaj in care preturile au scazut cu peste 50%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 6,7% in ultimele 12 luni. In acelasi timp, in Timisoara si Cluj-Napoca, cresterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.
Legea, care permite cedarea garantiei imobiliare in schimbul radierii ipotecii, va fi dezbatuta in Senat, iar votul final va fi dat ulterior in plenul Camerei Deputatilor.

imobiliare ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0979 (s) | 33 queries | Mysql time :0.035758 (s)