News Flash:

Bine de știut!

Legea UE privind inteligenţa artificială a intrat în vigoare ieri, 1 august 2024

2 August 2024
115 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Legea europeană privind inteligența artificială, prima de acest fel din lume, a intrat în vigoare joi și își propune să reglementeze utilizarea acestei tehnologii în funcție de riscurile pe care le prezintă pentru oameni, precum și să sprijine industria europeană în fața concurenței din China și Statele Unite, potrivit agenției EFE și unui comunicat al Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe rețeaua socială X că acest regulament "va conduce la dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere pentru europeni și va susține IMM-urile și start-up-urile europene în aducerea de soluții inovatoare de inteligență artificială pe piață." Legea distinge între sistemele IA în funcție de riscurile pe care le generează pentru drepturile fundamentale ale individului. Sistemele cu "risc inacceptabil" vor fi interzise, cele cu "risc ridicat" nu vor fi interzise, dar vor trebui să respecte cerințe stricte, în timp ce sistemele cu "riscuri de transparență", precum chatboții, și cele cu "risc minim", care reprezintă majoritatea, nu vor fi supuse unor reglementări stricte.

Legea interzice utilizarea sistemelor de categorizare biometrică bazate pe convingeri politice, religioase sau filozofice, rasă, orientare sexuală, și cele care evaluează comportamentele și caracteristicile personale ale indivizilor. De asemenea, sunt interzise sistemele care creează baze de date faciale prin colectare nediscriminatorie de date, precum și cele care recunosc emoțiile în locuri de muncă și școli. Regulamentul interzice în general supravegherea în masă în spațiile publice, dar permite utilizarea camerelor biometrice de identificare de către autorități în anumite cazuri, cu autorizație judiciară prealabilă, aspect care a fost unul dintre cele mai dificile puncte în negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

În ceea ce privește sistemele de inteligență artificială de uz general, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI sau Bard de la Google, acestea vor trebui să menționeze dacă un text, cântec sau fotografie a fost generat de IA și să garanteze respectarea drepturilor de autor. Companiile care nu respectă regulamentul riscă amenzi de până la 7% din cifra lor anuală de afaceri globală pentru aplicații interzise, până la 3% pentru alte încălcări și până la 1,5% pentru furnizarea de informații incorecte.

Statele membre ale UE au termen până pe 2 august 2025 pentru a desemna autoritatea responsabilă cu aplicarea legislației la nivel național, iar la nivel european, această sarcină va reveni noului Birou IA din cadrul Comisiei Europene. Cele mai multe prevederi ale regulamentului vor intra în vigoare pe 2 august 2026, cu excepția interzicerii sistemelor cu risc inacceptabil, care se va aplica în termen de șase luni, și a regulilor pentru IA de uz general, care vor intra în vigoare într-un an.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006426 (s)