News Flash:

La New York a fost inaugurat muzeul dedicat atentatelor de la 11 septembrie

16 Mai 2014
985 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul New York a inaugurat, joi, in prezenta presedintelui american Barack Obama muzeul atentatelor de la 11 septembrie, un "loc sacru de vindecare si speranta", asa cum l-a numit liderul de la Casa Alba.
Cateva mii de familii ale victimelor, supravietuitori, membri ai echipelor de salvare din perioada respectiva, Bill Clinton si sotia sa, Hillary, Michelle Obama si personalitati locale s-au reunit in impresionantul "Foundation Hall" al muzeului subteran, construit pe locul unde se afla World Trade Center din Manhattan.
Obama a numit muzeul "un loc de vindecare si speranta". "Cei pe care i-am pierdut traiesc in noi", natiunea ii va onora "acum si pentru totdeauna", a declarat presedintele.
"Nimic nu ne poate darama, nimic nu poate sa schimbe cine suntem noi, americanii", a adaugat el, aducand un omagiu "adevaratului spirit al lui 11 septembrie": "dragostea, compasiunea si sacrificiul".
Obama a vizitat inainte muzeul impreuna cu sotia sa, cu Bill si Hillary Clinton, oprindu-se in fata unei autospeciale de pompieri avariate in timpul atentatelor.
Dupa inaugurare, muzeul, a carui constructie a costat 700 de milioane de dolari, va fi deschis 24 de ore din 24 timp de sase zile doar familiilor, riveranilor si echipelor de salvare din perioada respectiva, inainte de deschiderea sa publicului larg, la 21 mai.
Vizita sa este o incursiune plina de emotie pana in interiorul World Trade Center (WTC).
Sunt expuse zeci de mii de suveniruri ale zilei de 11 septembrie, fotografii, documente sonore sau video. Intre acestea se numara o pereche de incaltaminte care poarta inca urme de sange uscat, o parte a unei antene a turnului nordic al WTC, mesaje lipite in perioada respectiva aproape peste tot de familiile care isi cautau rudele si jurnalele televizate de la momentul respectiv.
Este adus un omagiu fiecareia dintre cele 2.983 de persoane ucise in atentatele din 11 septembrie 2001 si in primul atentat impotriva WTC din 26 februarie 1993 (sase persoane).
Numeroasele inregistrari sonore, intre care mesaje lasate pe robot de newyorkezii blocati in turnuri, sunt bulversante.
Vizitatorul retraieste prin extrase sonore ultimele momente ale pasagerilor zborului 93, inainte ca teroristii sa prabuseasca avionul la Shanksville (Pennsylvania). Au fost initiate 37 de apeluri telefonice din avion.
Inaugurarea muzeului, unde intrarea va costa 24 de dolari, raspunde unui "angajament, acela ca o importanta parte a istoriei americane sa nu fie uitata niciodata", a declarat joi presedintele acestuia, Joe Daniels.
La 11 septembrie 2001, 19 teroristi ai Al-Qaida au intrat cu doua avioane de linie deturnate in turnurile gemene ale WTC in cadrul unor atacuri coordonate, iar pe un al treilea l-au prabusit peste Pentagon, la Washington. Un al patrulea avion s-a prabusit pe un camp din Penssylvania (est), pasagerii incercand sa se lupte cu teroristii.
Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0749 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025251 (s)