Carnea tocata din chiftele contine grasime care se oxideaza usor prin prajire, generand substante cancerigene. In afara crizelor hepato-biliare pe care leprovoaca, accelereaza aparitia dislipidemiilor, aterosclerozei, obezitatii si bolilor cardio-vasculare.
Carnea nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta corecta, deoarece este principala sursa de proteine de calitatea I, contine toti aminoacizii esentiali, vitaminele B si D, minerale (fier, zinc, seleniu, crom, cupru) si grasimi.
Este in acelasi timp principala sursa de fier a organismului, de care acesta are nevoie zilnic intr-o proportie de 8-15 mg pentru oxigenarea si hranirea tuturor celulelor, cat si pentru acoperirea pierderilor in cazul sangerarilor sau al hemoragiilor.
Nu toate tipurile de carne au acelasi continut de fier. Carnea mai inchisa la culoare, in special ficatul si splina, are o concentratie mai mare de fier, iar pulpele de pui si de curcan contin de trei ori mai mult fier decat pieptul. In acelasi timp, consumul de carne accelereaza metabolismul fiind o sursa de calorii negative.
Adica nu numai ca nu ingrasa, dar genereaza un consum enegetic suplimentar din partea organismului. La cealalta extrema se afla grasimea care nu solicita deloc metabolismul. Prin continutul de proteine, vitamine din grupul B si minerale, asigura buna functionare a sistemului nervos, conferind vigoare psihica si tonus cerebral. (sursa: obiectiv.info)
Comentarii (0)