News Flash:

Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni impotriva umanitatii

30 Martie 2016
1120 Vizualizari | 0 Comentarii
Ion Ficior1
Tortionarul Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni impotriva umanitatii, decizia nefiind una definitiva.
"Speram ca infapturirea justitiei sa se faca in cele mai optime conditii in momentul in care vom dezbate apelul. Speram la o achitare pe fond. Nu e vorba de probe, este vorba despre aplicarea unor institutii juridice cum ar fi prescriptia. Dupa 1990 nimic nu a impiedicat organele statului sa isi faca datoria. Daca ne vom gandi la consecinte, la rolul preventiv educativ, evident nu isi va atinge scopul. Statul este cel care plateste, adica noi toti", a declarat Simona Chitea, avocata lui Ficior.
Ioan Ficior a fost trimis in judecata in 18 august 2014, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).
Ioan Ficior este acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici.
Conform actului de sesizare a instantei, in perioada 1 august 1958 - 1 noiembrie 1963, in calitate de loctiitor si comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Ioan Ficior a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora.
Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reiesit faptul ca in perioada in care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005746 (s)