News Flash:

Iohannis a atacat la CCR legea care stabileste ca alesii locali condamnati cu suspendare nu-si pierd mandatul

22 Iunie 2016
830 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat miercuri Curtea Constitutionala cu privire la legea statutului alesilor locali care prevede ca cei care au fost condamnati cu suspendare pentru fapte de coruptie nu isi pierd mandatul.
Presedintele a sesizat judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei in legatura cu legea privind statulul alesilor locali potrivit careia primarii, consilierii locali si judeteni care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, cu suspendare, isi pot pastra mandatul, seful statului argumentand ca actul normativ contravine Legii fundamentale, jurisprudentei CCR, dar si principiilor statului de drept.
"Noua optiune a legiuitorului este conjuncturala, nu ia in considerare un interes social real si vine in contradictie cu valorile sociale ocrotite prin lege. In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept", se arata in sesizarea inaintata CCR.
De asemenea, Iohannis mai sustine ca legea aduce atingere luptei anticoruptie.
"Diminuarea prin lege a standardelor de integritate si de lupta impotriva coruptiei, in sensul ca incetarea mandatului de ales local intervine doar in cazul condamnarii definitive pentru infractiunile de dare si luare de mita, iar nu si in cazul altor fapte de coruptie prevazute in Codul penal si in alte legi speciale, este de natura sa afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum si angajamentele internationale asumate de Romania. Se incalca, in consecinta art. 11 coroborat cu art. 1 alin. (3) din Constitutie", se mai mentioneza in sesizare.

klaus iohannis curtea constitutionala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1087 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037044 (s)