News Flash:

Inscrierea la ora de religie in scoli, dezbatuta in Comisia pentru Invatamant a Camerei

17 Februarie 2015
1274 Vizualizari | 0 Comentarii
Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma deciziei CC, a generat, marti, discutii in Comisia de invatamant a Camerei, secretarul de stat in MEN aratand ca pana pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri.
Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CC a admis cererea ridicata de Emil Moise ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o cerere.
Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie "sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant".
"Predarea religiei in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.
Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CC trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel incat inscrierea la ora de religie sa se realizeze la solicitarea scrisa a parintilor pentru elevii cu varsta de pana in 14 ani. "Inscrierea la ora de religie se va face la inceputul fiecarui an scolar", a propus Cernea, aratand ca in Romania nu exista o religie de stat si ca statul trebuie sa fie neutru fata de toate cultele religioase.
Remus Cernea a vorbit si despre sala de sedinte a comisiei, criticand faptul ca in acea sala se aflau doua icoane. El le-a propus deputatilor fie sa puna simboluri ale tuturor cultelor religioase din Romania pe stalpii din sala de sedinta, fie sa lipeasca alaturi de icoanele existente afise "cu atei", mentionand in acest sens un afis cu filosoful Friedrich Nietzsche si un citat din acesta: "Dumnezeu e mort".
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006417 (s)