News Flash:

INEDIT! La Timisoara se va deschide Muzeul Consumatorului Comunist, o premiera pentru estul Europei

12 Mai 2015
1787 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca ati trait zilele Epocii de Aur, sigur va amintiti sacosele de rafie cu care isi tineau oamenii loc la cozile pentru alimente, sticlele de lapte in cadrul de sarma, mirosul tigarilor Carpati sau Amiral, sifoanele, mileul si pestele de sticla de pus pe TV-ul alb-negru, samponul Larex sau paharele ”turist”. Daca ati copilarit in regimul comunist, cuburile de carton desenat, papusile Aradeana, pufarinele sau cantecele pionieresti nu ar trebui sa va fie straine. Pentru un occidental insa, toate acestea sunt relicve ale unei lumi necunoscute, ciudate, aproape de neinteles. La Timisoara va fi inaugurat unicul Muzeu al Consumatorului Comunist, din Estul Europei.
”Este destinat strainilor, turistilor, copiilor, bunicilor. Inainte de ’89 ne-am mirat noi de ce aveau ei, acum sa se mire ei de ce aveam noi”, declara initiatorul Muzeului Consumatorului Comunist, Ovidiu Mihaita, artistul care a fondat, in urma cu 10 ani, primul teatru independent in Timisoara, Aualeu Teatru.
Amenajat sub forma unei locuinte ”obisnuite” din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucatarie, debara, baie s.a.m.d., Muzeul Consumatorului Comunist, cuprinde ” tot ce aveau romanii acasa”: obiecte de uz casnic si decorativ de productie romaneasca, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabanda, obiectele handmade ale vremii, imbracaminte si accesorii de vestimentatie, incaltaminte, articole de uz casnic, electrocasnice, jocuri, jucarii, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetarie, scrie tion.ro.
Nimic nu lipseste patrimoniului Muzeului Consumatorului Comunist, de la papusile Aradeana, la tigarile Carpati si Amiral, de la discurile si casetele cu muzica pioniereasca, la sticlele de lapte si de bere, sacosele de rafie ”de tinut rand la Alimentara” sau sapunurile Cheia. Muzeul va fi interactiv, vizitatorii vor putea vedea, atinge, folosi obiecte care au traversat epoca comunista, vor putea rasfoi ziarele, revistele, almanahurile vremii, vor asculta muzica patriotica, iar copiii se vor putea distra cu jucarii.
”Debarasati-va debaraua!”
Este sloganul sub care Ovidiu Mihaita ii invita sa devina cofondatori ai Muzeului Consumatorului Comunist pe toti cei care au pastrat, in cotloane nostalgice, relicve, fantome, obiecte ale epocii, demne de a fi expuse, largind astfel patrimoniul muzeului.
Muzeul Consumatorului Comunist este o initiativa culturala privata, realizata din donatii, sponsorizari, din investitia initiatorului sau si prin efortul a numerosi voluntari implicati in proiect. Muzeul nu are caracter politic sau ideologic. Scopul sau principal este de a recupera memoria pierduta a obiectelor epocii socialiste si de a lansa in circuitul public un obiectiv turistic original, un nou ”hotspot” al Timisoarei. Accesul publicului va fi liber. Vizitatorii vor putea face donatii si vor putea primi suveniruri comuniste.
Muzeul Consumatorului Comunist este amenajat in imobilul de pe strada arh. Szekely Laszlo nr.1, Timisoara, in ”subteranele” Teatrului Aualeu si ale Scart -loc lejer, spatiul devenind astfel o oferta culturala unica in Romania, edificiul care gazduieste un teatru si un muzeu, ambele independente.
Inaugurarea Muzeului Consumatorului Comunist va avea loc sambata, 16 mai 2015, intre orele 16-23.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005164 (s)