News Flash:

In Parchetul General va fi infiintata o directie noua, pe langa DNA si DIICOT, care sa faca urmarirea penala pentru faptele care ii vizeaza pe magistrati

23 August 2017
922 Vizualizari | 0 Comentarii
dna3
O a treia directie va fi infiintata in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, si va face urmarirea penala pentru faptele reclamate ca a fi fost comise de catre magistrati este una dintre modificarile propuse de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la legile justitiei. O alta modificare vizeaza trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei.
Printre modificarile anuntate de ministrul Justitiei si care vizeaza cele trei legi privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si CSM se numara si aceea ca urmasii magistratilor pensionati sa nu mai beneficieze de contractul de inchiriere a locuintei.
De asemenea, se propune abrogarea posibilitatii reincadrarii in functia de magistrat fara concurs si cu avizul CSM, la instante sau la parchete in cadrul carora magistratul a functionat pana la data pensionarii.   
Totodata, modificarile vizeaza ca solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.                         
Ministrul Justitiei a mai anuntat ca, potrivit modificarilor legislative, in cadrul Parchetului General va fi infiintata o a treia directie, pe langa DNA si DIICOT, care sa faca urmarirea penala pentru faptele reclamate ca ar fi fost comise de catre magistrati.  El a precizat ca va fi vorba despre un corp de 20 de procurori la acesta noua directie.                    
O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei. 
"In multe tari este asa. Respectand deplina autonomie pe care o are. Nu intra sub coordonarea factorului politic. Eventual, se poate autonomiza, dar sanu fie dependenta de CSM. Nu CSM sa-i faca regulamentul de functionare. Daca avem in Romania 7.000 de magistrati, avem 70 de membri la Inspectia Judiciara. Aceasta competenta a IJ vine ca o alta forma de asigurare a independentei", a explicat Toader. 
News.ro

ministrul justitiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006778 (s)