News Flash:

Hiroshima comemoreaza 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie. Au murit atunci peste 70.000 de oameni!

6 August 2014
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeci de mii de persoane s-au reunit miercuri dumineata la Hiroshima pentru a marca 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oras din vestul Japoniei.
Cativa supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali si delegatii straine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora Romaniei), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat orasul intr-un infern nuclear.
Cel putin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiatii, intre momentul largarii bombei si luna decembrie.
Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morti. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 15 august 1945.
Militant neobosit impotriva armamentului nuclear, primarul orasului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut presedintelui Barack Obama si tuturor liderilor natiunilor ce detin arma nucleara "sa vina sa vitizeze orasele bombei A cat mai repede posibil".
"Daca faceti acest lucru, veti fi convinsi ca armele nucleare sunt raul absolut si ca nu trebuie sa se mai permita existenta lor", a continuat edilul.
Primarul a profitat pentru a-l critica pe premierul japonez Shinzo Abe care la inceputul lui iulie a "reinterpretat" Constitutia pacifista a tarii pentru a le permite fortelor nipone sa participa la operatiuni militare externe.
Articolul 9 al Constitutiei din 1947 consacra pacifismul Japoniei si renuntarea "pentru totdeauna" la razboi.
"Guvernul nostru trebuie sa accepte faptul ca timp de 69 de ani am evitat razboiul tocmai gratie pacifismului nobil al Constitutiei", a pledat Mazuo Matsui.
Totodata, intr-un hazard al istoriei, ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la varsta de 93 de ani si a fost inhumat la 5 august. Mediafax.ro

vestul japoniei hiroshima
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037328 (s)