News Flash:

Gutuia, FRUCTUL MINUNE! Iata cate beneficii uimitoare are pentru ficat si inima

29 Octombrie 2015
3091 Vizualizari | 0 Comentarii
gutuie
Folosite inca din antichitate si in gastronomie, si in medicina populara, gutuile, comorile toamnei, aduc numai beneficii organismului. Chiar daca le consumam crude, coapte, uscate sau fierte, ele isi pastreaza proprietatile. Gutuile sunt bune pentru ficat, plamani, inima si stomac.
Fructele de gutui contin 70 – 72 % apa, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantitati mici de grasimi, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C si PP. Printre proprietatile gutuilor se numara proprietatile antidiareice (in special frunzele), antihemoragice (semintele), astringente (frunzele si fructele), cosmetice, digestive, emoliente (semintele), hemostatice, hidratante, laxative (semintele), racoritoare, sedative si tonice. Un mod sanatos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, in stare proaspata, bine coapte si neprocesate termic.
“In afectiunile ficatului si ale pancreasului, leacurile din gutui se numara printre cei mai buni aliati naturali. Usoara aciditate a fructelor, dar si substantele cu efect antioxidant stimuleaza functiile hepatice si imunitatea”, explica Marina Grigore, specialist in apifitoterapie".
Sub forma de compot, spun specialistii, gutuile te scapa de crampe intestinale, diaree, constipatie si dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele regleaza si tranzitul intestinal, fiind contraindicate celor cu tendinta spre constipatie. De asemenea, o cura cu gutui este benefica si pentru tratarea hemoragiilor uterine si a hemoroizilor externi.
Alunga raguseala, tusea si bronsita Datorita efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandata in cazul tusei, raguselii si bronsitei. Infuzia dintr-o lingurita de seminte de gutui la o cana cu apa fierbinte se consuma de 2 ori pe zi, una dimineata si una seara, timp de o saptamana. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepara din 30 g de flori la un litru de apa clocotita. Se bea pe tot parcursul zilei.
Calmeaza nevrozele Gutuia este un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Il prepari din 20 g de frunze la un litru de apa fierbinte si bei cate 2 cani pe zi, pana la reducerea simptomelor.
Salata, recomandata in caz de diaree cronica Gutuile pot fi consumate si sub forma de salata. Salata de gutui se prepara astfel: se dau pe razatoare gutui, mere si morcovi, apoi se adauga miere. Aceasta salata este recomandata a se consuma la micul dejun in caz de diaree cronica, precum si in caz de hepatita cronica.
Pentru a folosi frunzele de gutui, acestea se usuca, apoi se macina fin. In caz de diaree, se tin sub limba 3 g din aceasta pulbere timp de 5 minute, dupa care se inghit cu miere. Se ia din 6 in 6 ore.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007695 (s)