News Flash:

Gratuitățile din transportul public timisorean, luate la puricat de primarul Fritz

5 Ianuarie 2021
788 Vizualizari | 0 Comentarii
STPT

Zeci de mii de călători beneficiază de gratuități la transportul public, iar primăria plătește o subvenție anuală cam de 20 de milioane de euro. Circulă gratuit pensionarii, elevii, dar și alte categorii, însă de anul acesta se schimbă lucrurile. Primarul Fritz vrea modificări, „pentru că nu este sustenabil”.

Cu tramvaiele și alte mijloace de transport în comun din Timișoara circulă gratuit pensionarii, elevii, preșcolarii, revoluționarii, angajați de la diverse ONG-uri din oraș sau structuri ale primăriei, cetățenii de onoare ai orașului. Există și alte categorii care primesc reduceri la călătoriile cu transportul public, cum ar fi studenții – 50% și donatorii de sânge sau plasmă – 50%. Sunt avute în vedere la gratuități și persoanele cu handicap, pentru care primăria și STPT au înființat o linie de transport gratuită, cu mijloace de transport dedicate.

Numai că toate aceste gratuități s-au înmulțit de la an la an, în vreme ce prețurile la bilete și abonamente n-au suferit mari modificări. Au crescut și costurile, așa că s-a mărit și subvenția pe care primăria o dă către societatea de transport ca să acopere toate aceste gratuități. De exemplu, în 2018, conform bugetului STPT, subvenția era de 20 de milioane de EURO.

Anul 2021 vine cu modificări serioase. Primarul Dominic Fritz vrea să înceapă totul cu o analiză și să regândească gratuitățile STPT. El spune că a constatat deja că au crescut costurile în timp ce calitatea serviciilor a scăzut.

„E clar că acolo vor urma schimbări, eu am multe întrebări despre cum funcționează subvenționarea, care este pe abonament, nu pe călătorie, un abonament poate să fie și unul fictiv. Acolo, cu siguranță, urmează modificări. E clar că anumite categorii sociale din Timișoara vor beneficia și în viitor de o susținere din partea primăriei, dar cum și în ce sistem este vorba despre un pachet întreg pe care o să-l prezentăm. Cu siguranță nu va rămâne așa cum este, pentru că nu este sustenabil. Costurile au crescut foarte mult, tarifele au rămas la fel, orașul plătește foarte multe subvenții fără să fie un beneficiu clar, calitatea a scăzut”, a explicat, pentru TION, primarul Timișoarei.

Tarifele STPT s-au scumpit ultima dată în 2018, de la 2 lei la 2,5 lei, după ce vreme de opt ani nu au suferit modificări. Numai că atunci nu a fost scumpit și abonamentul general, de 93 de lei, care e neschimbat din anul 2009, adică de 12 ani. Prin comparație, un abonament general valabil o lună, în Cluj, este de 138 de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006816 (s)