News Flash:

GOOGLE il sarbatoreste pe Nelson Mandela, la 96 ani de la nastere

18 Iulie 2014
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
Motorul de cautare GOOGLE si-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sarbatori pe primul presedinte de culoare al Africii de Sud, NELSON MANDELA - considerat un simbol al libertatii si iertarii -, la implinirea a 96 de ani de la nasterea acestuia.
Noul logo este conceput sub forma unui desen, in care imaginea lui Nelson Mandela apare postata in interiorul celei de-a doua litere "O" din cuvantul Google.
Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, decedat, pe 5 decembrie 2013, la varsta de 95 de ani, a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud.
Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, Mandela a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990.
Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.
Insa, chiar inainte sa fie eliberat, el a invatat sa-si inteleaga adversarii - cunoscandu-le limba, afrikaans, si poezia - sa-i ierte si sa lucreze cu ei. Aceasta ii va aduce Premiul Nobel pentru Pace in 1993, impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.
Arhiepiscopul Desmond Tutu, o alta figura a luptei antiapartheid distinsa cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drep "icoana mondiala a reconcilierii" care a reusit sa faca din tara sa o democratie multirasiala si relativ stabila.
Sub culorile Congresului National African (NAC), Mandela a fost primul presedinte al noii "natiuni curcubeu", in perioada 1994-1999.
Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in satul Mvezo, in Transkei (sud-est), in clanul regal Thembu al etniei xhosa.
Ulterior, el s-a mutat in satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, "anii cei mai fericiti" - o copilarie libera la tara probabil idealizata -, dupa care a primit o buna educatie.
In timp ce invatatorul sau l-a numit Nelson, tatal sau il striga Rolihlahla ("cel care creeaza probleme", in xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.
In timpul studentiei, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentantilor studentilor. Inainte de exmatriculare, a fugit din familie, la varsta de 22 de ani, pentru a scapa de o casatorie aranjata.
Sosit la Johannesburg, tanarul impetuos ia atitudine impotriva segregatiei fata de persoanele de culoare. El se intalneste cu Walter Sisulu, care ii devine mentor si un prieten apropiat, si intra prin intermdiul sau in ANC.
Mare iubitor de femei si boxer in timpul liber, el indeplineste, pe atunci, munci diverse si studiaza pentru a deveni avocat.
Impreuna cu Oliver Tambo si alti lupi tineri, Mandela fondeaza Liga de Tineret a ANC si preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab in fata unui regim care a institutionalizat apartheidul in 1948.
Dupa interzicerea ANC in 1960, Nelson Mandela, arestat in numeroase randuri, trece in clandestinitate, prezidand crearea unei aripe armate a ANC.
Arestat din nou in 1962, el a fost condamnat la inchisoare pe viata doi ani mai tarziu.
In timpul procesului, Mandela pronunta o pledoarie sub forma unei profesiuni de credinta. "Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor", a spus el.
Mandela a petrecut 18 din cei 27 de ani de inchisoare pe Robben Island, o insula mica din largul orasului Cape Town.
Regimul sever de detentie la care a fost supus s-a relaxat in ultimii ani, atunci cand a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce in ce mai asediat.
In cele din urma, "detinutul 46664" a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la iesirea din inchisoare, alaturi de sotia sa Winnie, muza rezistentei fata de regim, face inconjurul lumii.
Africa de Sud se apropie de un razboi civil, dar adversarii de ieri reusesc sa se inteleaga si organizeaza alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt castigate detasat de ANC. Mediafax.ro

noul logo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1108 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029048 (s)