News Flash:

Gheorghe Mărmureanu, despre posibilitatea apariției unui cutremur major, după cel de 4,7 grade din această săptămână: „Nu se pune problema”

27 Mai 2021
1302 Vizualizari | 0 Comentarii

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, despre un nou cutremur puternic. Iată ce spune

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), vorbește despre cutremulul de 4,7 grade pe scara Richter care a avut loc în Buzău în seara de marți spre miercuri și despre posibilitatea unui seism similar cu cel din 1977.

Potrivit acestuia, zona din Vrancea, unde au loc cele mai multe cutremure, este atent monitorizată, iar până acum nu s-a înregistrat nimic anormal. 

Gheorghe Mărmureanu: „Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”

Specialistul spune că nu este cazul să vorbim despre o catastrofă ca cea care a avut loc pe 4 martie 1997, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. 

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia.

Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent.

În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă.

Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Nu există date concrete de legătură între luna sângerie și cutremurul de marți noapte

Potrivit expertului, încă nu există vreo legătură dovedite între fenomenul astronomic care a avut loc în același timp cu seismul pe care mulți români l-au simțit în urmă cu câteva zile. 

„ Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani și nu s-a demonstrat nimic”, a mai spus expertul. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006314 (s)