News Flash:

Germania si Austria cer summit de urgenta al UE pentru a solutiona criza migratiei

16 Septembrie 2015
1642 Vizualizari | 0 Comentarii
imigrantii
Cancelarul german, Angela Merkel, si omologul sau austriac, Werner Faymann, au cerut marti un summit de urgenta al Uniunii Europene pentru a incerca sa solutioneze criza migratiei, relateaza agentia DPA in pagina electronica.
"Aceasta problema poate fi solutionata numai de Europa ca intreg", a declarat Merkel, dupa discutii cu cancelarul austriac Werner Faymann.
Cei doi lideri au exercitat presiuni asupra presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, in cadrul unei conversatii telefonice, sa convoace o "reuniune de urgenta a Consiliului" pe aceasta tema, potrivit lui Merkel.
Liderii celor 28 de state membre UE ar urma sa discute cum sa ajute refugiatii in tarile pe care le parasesc, cum sa se coordoneze mai bine cu Turcia si cum sa faca centrele de inregistrare a refugiatilor din tari ca Grecia si Italia sa functioneze mai bine.
Faymann a facut apel la cei care se opun cotelor obligatorii de redistribuire a imigrantilor "sa nu-si bage capul in nisip", ci sa-i ajute pe cei care au nevoie.
Tusk a anuntat ca va decide pana joi daca va da curs cererii celor doi lideri de a convoca un summit.
Statele membre UE nu au reusit, la reuniunea de luni a ministrilor Justitiei si Afacerilor Interne, sa ajunga la un acord privind un sistem de repartizare a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, care este sustinut de Franta si Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia si Romania.
Merkel a respins acuzatiile potrivit carora decizia sa de saptamana trecuta, de a suspenda regulile privind refugiatii, a atras mai multi imigranti catre Germania sau ca s-a razgandit cand a reintrodus controalele la frontiere duminica.
"Daca ar trebui sa ne cerem scuze pentru ca am dat dovada de prietenie in situatii de criza, aceasta nu ar fi tara din care fac parte", a apreciat ea.
Cancelarul a precizat ca controalele la frontiere instituite duminica sunt pentru motive de securitate publica, pentru a-i documenta pe cei care intra in Germania. "Nu am inchis frontierele. Vreau sa subliniez acest lucru. Nu vreau sa arunc povara pe Austria", a adaugat ea. "Suntem intr-o situatie care nu este usoara. Este una dintre cele mai mari provocari pe care le-am avut in Europa in ultimele decenii".
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a propus marti sanctionarea prin reducerea fondurilor structurale a tarilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiatilor. "Sunt tari care se opun cotelor si nu li se intampla nimic. Cred ca trebuie sa ne gandim la mijloace de presiune", a declarat Thomas de Maiziere, potrivit ZDF. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005800 (s)